Društvo

IZVIĐAČI ODREDA “FRANCE PREŠERN” IZ BEOGRADA NA LJETOVANJU U NAŠEM GRADU

Među brojnim posjetiocima našeg grada, ovih dana su i članovi Izviđačkog odreda “France Prešern” iz Beograda. Oni već tradicionalno njeguju saradnju sa odredom izviđača “Orjen” iz našeg grada.

Tim čini 15 članova, a smješteni su u Zelenici gdje borave od 4. do 14. avgusta, priča za RHN i naš Portal Marko Milošević, starješina odreda iz Beograda.

-Baš nam je lijepo na crnogorskom primorju, imamo slobodne aktivnosti, tokom dana kupanje, a uveče šetamo, idemo u grad, do Igala. Sarađujemo sa Sašom Đedovićem i odredom „Orjen“ i mogu reći da je to tradicionalna saradnja jer im već godinama dolazimo u posjetu. Prvo smo billi u Meljinama, a sada smo već treću godinu u Zelenici, kazao je Milošević, prosvjetni radnik koji ističe da je rad sa malim izviđačima za njega uživanje.

Ljetovanje je period odmora, ali izviđači i tada rade na svom poboljšanju.

-Ovdje smo posvećeni plivanju, tako da nismo bez aktivnosti. Tako djeca plivaju od carine u Zelenici do Meljina i popravljamo svoje sposobnosti u vodi. Mišljenja sam da djecu treba usmjeravati ka određenim aktivnostima, vrijednostima koje nisu lako dostižne. Smješteni smo u školi u Zelenici, a to nije isto kao kada ljetujete sa roditeljima, jer se tačno zna kad se i kako šta radi, sve se jede, pospremaju za sobom i slično, ističe Milošević.

Vukašin Stojković, poletarac, u potpunosti je saglasan da je provod sa izviđačkim odredom odličan, druže se, zabavljaju i idu u grad, a slične utiske prenosi i njegov drugar, Vukan Otašević. On nam je objasnio šta uče mali poletarci.

-Idemo u park, igramo igre, učimo znakove u prirodi, da vezujemo čvorove, zatim znamo morzeovu azbuku i da pokazujemo slova zastavom.

A šta stariji uče, objasnila je Aleksija Milošević.

-Učimo orjentaciju u prirodi, da podižemo šator, signalizaciju i prvu pomoć. Obično to imamo na takmičenjima koja su organizovana i za mlađe i za starije, a mi stariji ih spremamo. Tako je bilo i na nedavno održanom takmičenju Robinzon Kruso u Beogradu.

Kada je najranije moguće pridružiti im se ispričala nam je Vesna Milošević.

-Počinje se sa sedam godina, kada se krene u školu. Do V razreda članovi su poletarci i uče lakše stvari, više se igraju, a poslije toga postaju izviđači i planinke i tada uče više toga i takmiče se.

Svi naši sagovornici poručuju da je izviđačima obaveza da nose maramu oko vrata. Svaki odred ima drugačiju boju i po tome se prepoznaju. Njihova je ljubičasta sa srpskom zastavom, a kako kažu plave marame su dobili od drugog odreda, kao poklon.

-U svijetu izviđača respekt je prema drugom odredu kada nosiš njihovu maramu, tako da se to pratikuje, objašnjava starješina Marko.

Anegdotu sa ljetovanja ispričao nam je Uroš Stojković.

-Imali smo dva miša u sobi. Prvog dana sam ga vidio a drugari su mi rekli – Nije tačno, ne govoriš istinu! A onda su ga i oni vidjeli i tada su mi povjerovali. Onda smo nabavili ljepak i trebalo mu je dva dana da se uhvati, priča Uroš uz osmjeh.

Članovi Izviđačkog odreda „France Prešern“ tokom prethodnog boravka obišli su Lovćen, sada planiraju da obiđu Dubrovnik i Trebinje, a nekom drugom prilikom i planine u novskom zaleđu.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com