IzdvojenoKultura

IZLOŽBOM “NOVI NA STARIM FOTOGRAFIJAMA” POČELI OKTOBARSKI DANI

U foajeu Dvorane Park sinoć je otvorena izložba „Novi na starim fotografijama“ koju je priredio Miodrag Gabo Golubin, a ujedno je i prvi program ovogodišnjih Oktobarskih dana.

Posjetioci mogu da vide 22 fotografije iz kolekcije Foto Laforesta koje obuhvataju period od 1922. do 1936. godine, Grand Prix diplomu koju je Feliks Laforest osvojio u Parizu 1932. godine, staklene ploče sa kojih su se radile fotografije, kao i aparate koje je porodica koristila.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović koja je istakla da ova izložba otkriva magiju Herceg Novog iz prošlog vijeka.

-Fotografije pred nama svjedočanstvo su jednog vremena, veliko bogatstvo koje nam je ostavio najproduktivniji fotografski studio u Boki Kotorskoj – atelje Laforest. One su dokument, umjetnost i osjećaj. Nadareno oko lovilo je detalje od Igala do Kamenara i sačuvalo nam priču o Herceg Novom, predjelima i ljudima. Priču koja budi nostalgiju i emocije, oživljava ulice, ali i opominje kako izgleda tradicionalni mediteranski, bokeški pejzaž. Porodica Laforest pionir je fotografske umjetnosti i začetnik tradicije koju decenijama slijede talentovani Novljani. Najpoznatiji bokeljski svjetlopisci su i među osnivačima Plivačkog vaterpolo kluba Jadran i vatrogasnog društva, autori nekih od prvih razglednica iz Herceg Novog. Višestruki trag koji su ostavili u našoj zajednici živi i danas. To potvrđuje, između ostalog, i ova izložba– rekla je Đurović i zahvalila se Golubinu što brižljivo čuva vrijednu kolekciju Ateljea Laforest, i što je dijeli sa građanima.

Od svih dosadašnjih izložbi, ova je najbogatija ističe Miodrag Gabo Golubin. On dodaje da još postoji oko 40 000 negativa na filmovima ali i nekoliko hiljada ploča raznih formata, i da bi sve trebalo prebaciti u digitalni zapis i pripremiti novu izložbu.

-Čak postoje i kratki filmski inserti koje sam dao na digitalizaciju. U Španiji se priprema kratak film o porodici Laforest.  Njihovi naslednici žele da prodaju Atelje, a da dio objekta ostane za organizovanje tematskih izložbi –priča Golubin. Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com