Kultura

IZLOŽBOM “70 GODINA TEXA VILERA” POČEO STRIP VIKEND

Počeo je sinoć 4. hercegnovski strip vikend otvaranjem izložbe „70 godina Teksa Vilera“ u Gradskoj kafani u organizaciji  HSF-a, Ambasade Italije i Herceg festa. Na izložbi su radove predstavili italijanski crtači Valter Venturi I Paskuale del Vekio. Program je organizovan u okviru Dana Italije.

Prisutne je pozdravio Jovan Subotić , jedan od organizatora HSF-a i rekao da je strip vikend  posvećen  italijanskom strip fenomenu Tex Vileru koji je proslavio 70 godina postojanja, a prije sedam dana je izašao i 700. broj.

-Odlučili smo se za ovu temu najviše zahvaljujući i u čast Luki Zelioli, ambasadoru Republike Italije, ali i da ispoštujemo veliki jubilej Tex Vilera. Tex je simbol kako italijanskog stripa i kulture, tako i Divljeg zapada , nekog doba u kojem su čast, poštenje, čojstvo gospodarili. Mnogi od nas čitajući Tex, od malena su se učili poštenju, požrtvovanosti za druge, pravdi – saopštio je Subotić

Herceg Novi i Italija su odavno povezani putem stripa, a od sinoć i Praznikom mimoze – poručio je Dragan Šimrak menadžer Opštine Herceg Novi.

-Što se tiče stripa i Praznika mimoze, mi smo do sada imali odvojene festivale, značajne za Herceg Novi. Prvi put imamo strip u okviru pomenute manifestacije, i nadam se da će tako biti i u budućnosti. Naša je obaveza da razvijamo ova dva festivala – kazao je Šimrak.

Izložbu je zvanično otvorio Luka Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori.

-Večeras imam posebnu čast što ću otvoriti manifestaciju koja za našu ambasadu ima poseban značaj. Ona je prvi put u okviru Praznika mimoze koji slavi 50 godina. Ovaj događaj na neki način posvećujemo izdavačkoj kući Boneli čiji su predstavnici prisutni na ovoj izložbi, Valter Venturi i čuveni Luka Tito Faraći. Večerašnja izložba fokusira se na jedan od najvažnijih likova čuvene izdavačke kuće Boneli, na lik koji je postao klasik ne samo italijanskih, nego i međunarodnih stripova, Tex Viler. Izloženi radovi večeras svjedoče o uspješnoj kulturnoj priči, o jednom liku koji već godinama fascinira nekoliko generacija čitatelja – saopštio je ambasador Zelioli.

Glavni gost na strip vikendu muzičar, strip scenarista i crtač Luka Tito Faraći objasnio je da je prava vrijednost Tex Vilera  prijateljstvo, bez obzira na sve avanture koje doživljava.

-Tex ne voli granice, tako da gdje god da ide i nalazi se, da li je zima ili ljeto, vruće ili hladno, on nađe svoje prijatelje. I ja sam kao Tex. Dolazio sam u Herceg Novi i našao sam ljude koji čitaju pažljivo sve Texove epizode, što znači da sam našao prijatelje. Dosta sam putovao i svuda sam našao ljubitelje ovog lika, koji kao da ima posebnu misiju da spoji krajeve svijeta, da svijet na neki način postane mali, a istovremeno veliki – priča Faraći.

Valter Venturi je izrazio veliko zadovoljstvo što je opet u Herceg Novom.

-Interesantno je ovo mjesto gdje ljudi toliko vole strip, naročito Tex. Ja sam se zaljubio u Crnu Goru, pa sam odlučio da se opet vratim. Ribar sam u slobodno vrijeme i imati more ovdje na dva koraka je dodatni razlog da opet dođem – istakao je Venturi.

U okviru strip vikenda danas će u kafeu Kino na trgu Nikola Đurković na temu Divljeg zapada u stripu i o svom djelu „Posljednja granica“, predavanje održati poznati novinar, scenarista, kolekcionar i teoretičar iz Hrvatske, Milko Peko. Na Stepeništu 28. oktobra biće organizovana  berza stripa i druženje sa gostima. Sutra u Gradskoj kafani na programu je crtanje na majicama za fanove, a uveče  master-class sa naprednim strip crtačima iz Crne Gore. Strip  vikend biće završen nedjeljnim matineom i projekcijom Spaghetti westerna u kafeu Kino. A sve će biti zaokruženo velikom žurkom pod maskama na temu Divlji zapad u Peoples beach baru.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com