IzdvojenoKultura

IZLOŽBA ZORANA KOSTIĆA U GALERIJI “SJU RAJDER” : DUHOVNI PRIKAZ PRIRODE

Izložba grafika  Zorana Kostića otvorena je u  galeriji „Sju Rajder“  a publiku je na otvaranju pozdravila Ljiljana Marinović koja vodi ovu galeriju, podsjetivši da je Kostić  diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovao je brojne samostalne izložbie i redovni je profesor  na Fakultetu umetnosti u Nišu. U proteklom periodu dobar dio godine provodi u Herceg Novom.

Izložbu je otvorio istoričar umjetnosti Nikola Lopušina.

– Drvorezi i grafike nastali inspirisani pejzažomi prirodom, predstavljeni su na oku fascinantan način. Linije koje su jasne i jake daju ovim djelima izvanrednu vizuelnu jačinu te pred nama nije samo, primjera radi planina – već na neki način i sama duša, tj bit planine. Umjetnost je a pogotovo predmetna, u svom početku, za cilj sebi postavila da predmete i ličnosti prikaže onako kako oni u životu stvarno izgledaju, stvarajući tako neku vrstu obmane da bi se posmatrač uvjerio da se radi o djelu života a ne o slikarstvu, rekao je Lopušina.

On je  istakao i da linije Zorana Kostića prenose ono suštinsko za svako djelo koje je stvorio, daju mu snagu a dozvoljavaju nama da probamo da dođemo do uvida u likovnu kreativnost izražavanja autora.

-Linija se ovdje iskazala kao fundamentalna stvar koja pokazuje svoju nadmoć nad ostalim elementima poput boje i tona.Svaka slika, tj svako umjetničko djelo jeste na neki način ogledalo onoga unutrašnjeg što autora fascinira i ispunjava, te bar za mene, ovi radovi predstavljaju želju da se stvarni život, te i ono najbitnije u njemu, priroda, prikaže duhovnijom, plemenitom i uzvišenom, zaključio je Lopušina.

Nakon izložbe Zoran Kostić  nam je objasnio  da voli Herceg Novi i da je ovaj grad uvijek dobra inspiracija za naredne projekte.

-Na ovim radovima je Suva planina iz niškog kraja i jedan dio Boke, Prevlaka, Igalo, Žvinje, i nije prvi putda su na njima motivi iz Herceg Novog. Prije šest godina sam imao izložbu crteža i grafika manastira Hilandara i Savine. To su bili crteži manastira u večernjim časovima, u kontrastu prema modrom nebeskom svodu i morskoj pučini.
Veći dio crteža je rađen hitro-brzo, najčešće zbog brzih promjena u izgledu ali i zbog pokušaja da se uhvati onaj poseban trenutak koji mi umjetnici vidimo.

Svoje utiske o ovoj postavci sa publikom je podijelila i novinar Vitka Vujnović.

– Uz ovu izložbu u Galeriji „Sju Rajder“ u kojoj je Kostić već izlagao zahvaljujući vrijednoj i kreativnoj Ljiljani Marinović, nekako ide misao Marka Šagala: kad ocjenjujem umjetničko djelo, odnesem ga i stavim pored nečega što je Bog stvorio. Ako je neskladno znači da nije umjetnost.

Radove Zorana Kostića nisam iznosila iz galerije ali sam ih lako mogla zamisliti uz ili u pjzažu koji nam je Bog podario. I bila je harmonija. Bio je sklad. Bila je  umjetnost u pravom i punom smislu te riječi, rekla je Vujnović.

Dodala je i da su za nju drvorezi Zorana Kostića „ korak iz jave ka snu, zamah od onoga što vidimo ka onome što osjećamo, oni su kao i priroda podsticaj iz koga se rašaju bolje razumijevanje, dublje i finije osjećanje i onoga što nas okružuje i nas samih u tom okruženju“.

Izložbu grafika  Zorana Kostića možete pogledati narednih petnaestak dana u galeriji „Sju Rajder“ na Belavisti.

V.V.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com