DruštvoKultura

IZLOŽBA ZORANA BULATOVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI: SLIKANJE JE NASTAVAK ŽIVOTA

Topla i ljudska priča je sinoć otvorena retrospektivna izložba crteža, grafika, slika, instalacija Zorana Bulatovića u Galeriji „Josip Bepo Benković“ a gradu u čast. Sjećanje koje je okupilo organizatore, porodicu, poklonike likovnog stvaralašta Zorana Bulatovića, prijatelje i mlade, koji su Bulin likovni svijet prvi put sagledali – vrijedno je svake hvale.

-Sav iz kontrasta, razbarušen, tih, sa izuzetnim smislom za humor, gospodin u društvu i kafani s jedne i izuzetno vrijedan, temeljan, kreativan, u svojim radovima – tempirana emotivna i misaona bomba sa druge strane, neovisan o materijalnom, Zoran je prava slika pomalo zaboravljenih i sve rjeđih “džumhurovskih” pojava  u istoriji umjetnosti -kazao je otvarajući izložbu direktor Gradske galerije „Josip Bepo Benković“, Đuro Beli Prijić, i ni u jednoj od ovih ocjena nije pogriješio.

Podsjetio je Prijić da je Zoran Bulatović  hrabro prihvatio status slobodnog umjetnika i sebi na pleća navalio veliko breme.

-Ko iole poznaje svijet umjetnosti ovakvim ljudima mora da iskaže veliko poštovanje, jer s jedne strane oni imaju potpunu slobodu stvaranja i življenja, ali ih na drugoj strani očekuje realni život sa svim onim prizemnim ali neophodnim za opstanak. Hrabro se nosio sa vječnom dilemom umjetnika „zašto, kome i čemu sve ovo“ osuđen da, kao i svi umjetnici, ne završi započeti posao, jer taj posao kao i sama imaginacija  nema  kraj, objasnio je Prijić.

Najveću pohvalu umjetniku – Majstor! – Prijić je opet jasno obrazložio.

–  Znao je da radi u 10-12 boja. Samo grafičari znaju koji je to mukotrpan posao. Iz grafike je postepeno i jednako uspješno ušao u sliku i dalje u skulpturu i instalaciju. Stalno je eksperimentisao i istraživao. Znao je da kaže da “treba znati stati, kad se granica pređe sve se upropasti. Iza sebe je ostavio veliki opus koji tek treba da se valorizuje na pravi način. Govorio je da sve dolazi iz podsvjesti, da podsvjest upravlja, a svijest samo malo to kontroliše. Tražio je „svog“ Boga sa kojim po sopstvenim riječima nije mogao da izađe na kraj. Tražio ga je ne štedeći sebe, zatvoren u lavirintu iz kog  kao i Minotaur nije mogao da nađe izlaz. Svojim demonima nije opterećivao drage ljude i prijatelje, izbacivao ih je na papir i platno. Dio toga je pred nama, i kao da je Bula ponovo sa nama! – kazao je Prijić.

U Galeriji su sinoć bile Zoranova supruga Dubravka, godinama rukovodilac ove ustanove i ćerka Ana  u čijim se riječima prepoznaje ponešto od očevog radoznalog i smjelog duha.

– Posmatarjući Zoranovo djelo, ne mogu da se ne zapitam da li je tata ikada našao odgovore. Konstantan sukob znanja sa nekih dalekih svjetova i iskustva iz ovog života proizvelo je tatino vrhunsko djelo koje nam govori ono što samo našom nutrinom možemo razumjeti. Kao što se muzika upija zatvorenim očima, tatina umjetnost se razumije stomakom i instiktom – kazala je Ana zahvaljujući kolektivu Galerije Josip Bepo Benković, istoričaru umjetnosti Bogdanu Musoviću na održavanju i pisanju o Bulatovićevom djelu, kolekcionarima koji su za izložbu ustupili njegove radove.

Na unutrašnjoj korici  lijepog kataloga za čiji su dizajn brinuli Anita i Mario Šimić objavljena je i misao Zorana Bulatovića, sačuvana iz jednog od malobrojnih razgovora snimljenih za Radio Herceg Novi „slikanje je nastavak života i kontinuitet duha“  tako danas valja i posmatrati i dalje tumačiti djelo Zorana Bulatovića.

Retrospektivnau izložbu njegovih radova možete u  Galeriji „ Josip Bepo Benković“ pogledati  do 20. novembra, i doživjećete je kao novi susret sa čovjekom od malo riječi a mnogo duše.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com