DruštvoIzdvojeno

IZLOŽBA „TAMO DALEKO 1918  – 2018“ U NOVOM: TO SU NAŠI PRECI

Izložba „Tamo daleko 1918-2018“  postavljena na 16 panela, a posvećena stogodišnjici proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svjetskog rata otvorena je sinoć u gradskom muzeju „Mirko Komnenović“ u organizaciji  Matice Boka i saradnji sa  portalom IN4S, Udruženjem za njegovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i agencijom Tipon.

Predsjednik hercegnovske podružnice Matice Boke, Mirko Mustur istakao je da su „slavne  stranice istorije tokom Prvog svjetskog rata ispisali ljudi iz ovih krajeva, mnogi od njih ostavili živote na bojištima od Drine i Kolubare, Cera i Beograda, Mojkovca i albanskih gudura, Krfa i Vida da bi se sa Solunskog fronta krenulo u nezadrživi juriš i oslobodila otadžbina..

Mustur je  ocijenio  i da se generacije koje su došle poslije njih, nisu  dovoljno bavile ovom pričom.

-Nismo im se dovoljno odužili, nismo zaokružili priču o njima, nismo dovoljno rasvjetlili motive, patriotizam i hrabrost naših predaka.

Kao časne izuzetke čiji radovi zaslužuju pohvalu izdvojio je radove Jova Vlahovića, istoričara Milana Gulića kao i Nebojše Raša, pa i izložbu koja je na otvaranju okupila brojnu publiku, uprkos kiši.

Mustur je istakao da vjeruje da se  ovim ne zatvara priča o Bokeljima koji su  kao dobrovoljci stupili u srpsku  vojsku već da se nastavlja, jer ako zaboravimo svoju istoriju i svoje pretke, izgubićemo pravo na budućnost.

A Bokelji su se kao dobrovoljci od 1914. do 1918.  kako je podsjetio publicista Nebojša Rašo borili u vojskama Srbije, Crne Gore, SAD i Italije i značajno doprinijeli pobjedi saveznika.

I Rašo je naglasio da su na žalost ovi junaci uglavnom zaboravljeni, a naveo je između ostalih primjer  Jefta Gojkovića koji je na sjednici hercegnovske skupštine javno osudio progon Srba u Austro-Ugarskoj i nakon Sarajevskog atentata,  Vladimira Bana komandira četničke čete u cerskoj bici u kojoj je poginula skoro cijela jedinica a on u borbama u oktobru 1914. zatim   Mirka Komnenovića koji je okupljao dobrovoljce među  Slovenima i odlikovan najznačajnijim vojnim odlikovanjima,  Mića Pavlovića koji je se iz rata vratio sa čak jedanaest odlikovanja.

Podsjetio je Rašo i na herojstva i podvige Rista Šukovića ratnog dobrovoljca fotografa,  Krsta Brguljana sa Prčanja koji je prebjegao sa torpiljarkom i posadom u Italiju, kapetana Iliju Damjanovića iz Lepetana koji je  otkrio njemačku flotu kod Ognjene zemlje, o tome obavjestio saveznike i omogućio njeno uništenje, Joka Meštrovića iz Krtola koji je  odlikovan Medaljom časti,  Milana Srzentića koji je na  pred streljačkim vodom na Španjoli ponosno uzviknuo „živjela Srbija“.  Oni i borci čija su imena uklesana na spomeniku kod manastira Savina,  zaslužuju da se  pominju  u školama u Boki, siguran je Rašo.

Uprkos činjenici da je izložba posvećena proboju Solunskog fronta i završetku Prvog svjetskog rata njena tema nije rat nego čovjek, ratnik, Srbin koji je izvojevao pobjedu, objasnio je  Gojko Raičević.

Otud je i cilj izložbe, osim sjećanja,  da se  javnost  upozna i zainteresuje za sudbinu slavnih srpskih predaka i da u ime njihove žrtve sačuva  sjećanje na to vrijeme i na njih.

Raičević je na dragocjenom doprinosu i izvanrednoj saradnji u osmišljavanju i realizaciji izložbe zahvalio Marinku Lugonji, jednom od najboljih grafičkih dizajnera u jugoistočnoj Evropi, Marku Kenteri i njegovoj agenciji Tipon…

Podsjetio je i da je izložba bila postavljena  i u Vašingtonu, a u narednom periodu  vidjeće je publika širom regiona i svijeta, počevši od  Banja Luke,  Trebinja,  vjerovatno Beograda i Podgorice, a kasnije i Čikaga, Londona, Moskve, Praga,  Pariza, Krfa.

Dio hercegnovske postavke bile su i spomenice i odlikovanja braće Marka i Stevana Mustura, koje čuvaju njihovi potomci.

Izložba će u Novom biti otvorena do 25.septembra, a dan kasnije vidjeće je kotorska publika   u galeriji „Solidarnost“.

Otvaranju izložbe u Herceg Novom prisustvovali su uz brojne grašane i  konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović i potpredsjednik  hercegnovske opštine  Miloš Konjević.

 

Fotografije: Matica Boke

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com