IzdvojenoKultura

IZLOŽBA „STEFAN PRVOVENČANI U KNJIŽEVNOSTI I ISTORIOGRAFIJI“ – SAVREMENA SNAGA DOKUMENATA, STVARALAŠTVA, TRADICIJE

Prvi put u Crnoj Gori, u galeriji „Josip Bepo Benković“ otvorena je izložba „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“  koju su u saradnji organizovali Narodna biblioteka iz Kraljeva, Gradska biblioteka Herceg Novi i Matica Boka. Izložbu  čini 16 paonoa  a priređivači su Ivana Hrenko i Danka Spasojević.

Ivana Hrenko  obratila se prisutnima na otvaranju izložbe  i naglasila da je Stefan Prvovečani ostavio dubok trag u srednjovjekovnoj istoriji Srbije koja je tokom njegove vladavine zadobila i državnu i crkvenu samostalnost. Osim toga bio je  jedan od najznačajnih pisaca svog vremena.

– Pokušale smo da sa mnogo crteža, grafičkih prikaza i fotografija, na savremeni način približimo dvovjekovni period dinastije Nemanjića izdvajajući životni put i bogatu djelatnost Stefana Prvovenčanog –Svetog Simeona monaha.Izložba je premjerno otvorena u septembru prošle godine u Kraljevu, a nakon toga je bila izložena na Sajmu knjiga u Beogradu, Lazarevcu, Novom Pazaru, Novom Sadu, zatim smo od kraja aprila do kraja maja bili u Trebinju gdje je izložba prvi put bila van granica Srbije a sada uz pomoć Matice Boke i Konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Opštine Herceg Novi prvi put smo u Crnoj Gori, rekla je Hrenko.

Autorke su  dokumentima udahnule snagu stvaralačke mašte, što je prepoznala i pozdravila brojna hercegnovska publika.

O  Stefanu Prvovenčanom i tumačenju njegovih spisa kroz poeziju, posebno  „pesničke odlomke“  koje je izabrao Vasko Popa govorio je doktor istorijskih nauka Miloš Ković iz Beograda. On je istakao i  da je otvaranje izložbe koja je posvećena Stefanu Prvovenčanom u tijesnoj vezi sa Herceg Novim, gradom nekadašnje Travunije, te naglasio da  Srbi imaju svoje ime, porijklo i jezik i prije Svetog Save ali od Stefana Prvovenčanog i Svetog Save  možemo da pratimo  kontinuitet nečega što je srpska nacionalna svijest.

Željko Komnenović je u  ime „Matice Boke“ govorio o vezama Boke posebno  grada Kotora, koji je bio uspostavljen kao carski grad – i svetorodne loze Nemanjića. kao izuzetno važno   istakao je potpisivanje Protokola o saradnji hercegnovske i kraljevačke biblioteke ali i nastavak osnovne misije matice Boke –  čuvanja duhovnosti i tradicije.

U drugom dijelu večeri Miša Milosavljević direktor Kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“ predstavio je ovu ustanovu  posebno ističući njeno mjesto u izdavačkoj djelatnosti

-Poslednjih dvadesetak godina ova biblioteka je najvažnija adresa gdje se čitalac može obratiti kada želi da nađe svoju , a posebno pjesničku knjigu. Naša bilioteka je jedna od najuglednih izdavača pjesničkih knjiga, rekao je Milosavljević.

On je posebno izdvojio  časopis „Povelja“ koji izlazi od 1971. godine i čiji su saradnici  najugledniji pjesnici i pripovjedači, književni likovni i pozorišni kritičari, filozofi , sociolozi i prevodioci.

Izdavačku djelatnost u poslednjoj godini  prestavila je urednik  Ana Gvozdenović

Otvaranju izložbe prisustvovali su između ostalih  konzul Srbije Zoran Dojčinović, hercegnovska sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo, predsjednica SO Kotor Dragica Perović, otac Rradomir Nikčević, direktori hercegnovske i kraljevačke biblioteke Nevenka Mitrović i Miša Milosavljević.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com