DruštvoIzdvojenoKultura

IZLOŽBA SKULPTURA  MIODRAGA ŠĆEPANOVIĆA U GALERIJI “JOSIP BEPO BENKOVIĆ”

U četvrtak, 04. maja u Gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“  hercegnovskoj publici će se predstaviti  poznati vajar iz Kolašina Miodrag Šćepanović, koji je vajarstvo završio na FLU u Beogradu u klasi profesora Miše Popovića 1983. godine. Član je ULUCG od 1990. godine i „Jesenjeg salona“ u Parizu od 2008. godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada, među kojima i prve nagrade „Pol Belmondo“ za skulpturu na Jesenjem salonu u Parizu 2006. godine, nagrade „Mišel Dimon“ za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika Grand pale u Parizu 2012. godine, kao i bronzane medalje na istom salonu 2014. godine.

Povodom posljednje Šćepanovićeve izložbe u Muzeju „Mimara“ u Zagrebu , poznati slikar i skulptor Dimitrije Popović  je primjetio  da umjetnik  vidi i doživljava prirodu u onom emersonovskom smislu kao „svijet ljepote“.

– U elementarnim oblicima prirode nalazi nadahnuće za svoja djela. Prisnost  s prirodom njegovog rodnog kraja bitno je uticala na umjetnikov senzibilitet. Kamen za skulpture Šćepanović nalazi  u ambijentu u kojem je odrastao i u kojem i danas stvara. U koritu rijeke Svinjače u blizini Kolašina umjetnik traži, nalazi i bira onaj kamen koji mu oblikom i bojom odgovara za otjelotvorenje, za odjelotvorenje njegove kiparske zamisli… U Šćepanovićevom stvaralaštvu dominira tijelo i lik žene. Elegantne forme izražavaju neko unutarnje spokojstvo i nijemu poetiku njegovih protagonista. Takođe u animalnom svijetu umjetnik nalazi bogatstvo inspirativnih motiva. Šćepanovićev kiparski prosede podrazumijeva raspon izraza, od preciznosti oblika kada se u prostoru ističe jasna i prepoznatljiva kontura humane ili animalne forme, do onih asocijativnih djelova korpusa kojeg autor obrađuje stvarajući utisak kao da se oblik budi iz jezgra kamena i oživljava na svjetlost dana…

Popović je istakao da Miodrag Šćepanović skulpturi vraća izvornu vrijednost.

– Posebnu ljepotu skulpturama daje boja kamena vulkanskog porijekla čija bogata struktura omogućava kiparu „slikarski“ element u kompoziciji skulpture.“Vene“, “pjege“ ili  hromatske razlike u sastavu kamena kipar koristi u estetskoj komponenti motiva… U današnjoj pluralističkoj likovnoj sceni gdje se pod pojmom skulpture podrazumijeva široki dijapazon izražavanja , od ready-madesa, preko minimal arta, hiperrealizma do body arta u kojem se ljudsko tijelo zna tretirati kao „živa skulptura“, Miodrag Šćepanović pripada onim savremenim kiparima koji skulpturi vraćaju izvornu vrijednost, kada se osjećaj i misli umjetnika izražene u prirodnom materijalu spajaju u cjelinu jedinstvene umjetničke forme.

Šćepanović je samostalno izlagao u Titogradu odnosno Podgorici, Petrovcu, Kolašinu, Kotoru, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu, Budvi, Beranama, Mojkovcu kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  U postavci njegove 22. samostalne izložbe u Herceg Novom biće šezdesetak radova u kamenu. Izložbu će u četvrtak, 4. maja u 20:30 sati otvoriti akademik Niko Marinović, a ljubitelji umjetnosti moći će da je pogledaju do 31.maja.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com