IzdvojenoKultura

IZLOŽBA “NOVA KOSOVSKO-METOHIJSKA FRESKA” DO 25. JULA

Izlozba „Nova Kosovko-metohijska freska“, otvorena je sinoć u foajeu Dvorane „Park“. Osim autora izložbe,ikonopisca i freskopisca, Slavka Potpare, na otvaranju je govorila i autor koncepta i producent, Gordana  Janićijević Potpara. Izložbu je otvorio protojerej, starješina crkve Sv. Arhangela Mihajla, Otac Nikola Todorović ističući da je najvažnije govoriti  o značaju ikone i freske, jer nas autor njima upućuje na Kosovo i Metohiju.

– Kroz freske, u koje je utkao sebe, i koje je ostavio u crkvama i manastirima Kosova, Slavko nam poručuje da treba da pomognemo našem narodu  da duhovno opstane tamo. Zato se nadam da će ljudi doći da vide izložbu i poklone se  ovim svetinjama, i osjete duh Kosova, pravoslavlja, Vizantije, poručio je protojerej, otac Nikola.

On je potom dodao i da je „najlepše  tamo gdje je najteže a to je na Kosovu i Metohiji“.

-Mi se divimo žrtvi tih ljudi, a prije svega, djece. Boraveći nedavno u Americi, u državi Juta, vidio sam da su Kosovo i Metohija žila kucavica našeg naroda i ona nit koja nikako ne može naš narod da odvoji od svoje majke zemlje, bilo da je to Srbija ili Crna Gora, ili bilo koja druga gdje živi naš narod. U godini kada slavimo 800 godina srpske crkve i Miholjske prevlake, 100 godina hrama Svetog Vasilija u Kumboru, možemo reći da naš narod živi duhom, blagodatno i kroz nadahnuće svetitelja božijih sa ikona i freski, poručio je otac Nikola.

Uslijedila je i želja da autor nastavi da slika i nadahnjuje vjerni narod, jer „ikona nikad nije dosta  kao što ni zvijezda na nebu nikada nije dosta“.

U programu koji je pratio otvaranje izložbe  učestvovala je Budimka Buba Boca izvodeći izvorne kosovske pjesme, a odabrane stihove  iz  knjige „Molitve na jezeru“ vladike Nikolaja Velimirovića i  misli srpskog Patrijarha Pavla kazivala je Aleksandra Saška Marić. U postavci izložbe koju možete pogledati do  25. jula su  22 platna velikog formata.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com