Društvo

IZLOŽBA „GEONASLJEĐE ORJENA – FOSILI“ U PLANINARSKOM DOMU „ZA VRATLOM“

Povodom Evropskog dana parkova, zanimljiva izložba biće priređena u petak, 24. maja u planinarskom domu „Za Vratlom“.

Izložbom naslovljenom „Fosili“ biće predstavljeno geonasljeđe Orjena, rekao nam je arheolog Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Planinarskog kluba „Subra“.

– U postavci izložbe će biti 15-ak eksponata, najvećim dijelom fosila. Priređena je uz konsultacije sa geologom, zamjenikom direktora Prirodnjačkog muzeja Goranom Ćulafićem. Izložba je rezultat našeg sakupljanje po terenu, i predstavlja samo mali dio bogatog geonasljeđa Orjena.

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC), a obilježava se u evropskim zaštićenim područjima u cilju podizanja svijesti o značaju očuvanja prirode. Hercegnovski dio planinskog masiva Orjen upisan je prošle godine u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode.

Organizatori izložbe su Park prirode Orjen i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a domaćin PK „Subra“. Otvaranje u petak 24. maja u 20:00 sati u Planinarskom domu „Za Vratlom“, a izložbu je moguće pogledati tokom održavanja menifestacije 20. Orjenski maraton, do 26. maja.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com