DruštvoIzdvojeno

IZLOŽBA CVIJEĆA U ZNAKU MIMOZE – SIMBOLA OSJEĆAJNOSTI I SLOBODE

Tradicija slavljenja žutog cvijeta u Herceg Novom duga je skoro pola vijeka, a malo mlađa je manifestacija Izložba cvijeća koja je danas zvanično otvorena u hotelu Vojvodina. To je program koji se 43. put odvija pod okriljem Praznika mimoze.
Naša osjetljiva dama mimoza, svoju ljepotu pokazuje kada je sve mirno oko nje, zar to nije nalik ženi, kazala je otvarajući izložbu glumica Nada Vukčević.
-Pri najmanjoj smetnji ona sklapa svoje listiće i treba joj dvadesetak minuta da ih opet otvori. Ova senzibilna, zimzelena, drvenasta biljka, kod mnogih naroda je simbol žene, emancipacije, osjećajnosti, slobode ali i raskoši i moći. Ona je znak poštovanja, donosi sreću i osjećaj ljubavi i ljubaznosti, kazala je Vukčević.
     
Za razliku od prethodnih godina, ove je izloženo samo cvijeće, a na štandovima je prisutno 27 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, podsjetila je organizaorka Jovanka Matković.
    
Dobitnik brojnih nagrada i učesnik Izlozbe vise od 20 godina je Zvonko Mladenović, predstavnik kompanije ” Čarobno cvijeće” iz Beograda.
-Aranžmane pravim isključivo od prirodnih materijala. Dekorativni su i mogu dugo da traju. Dobitnik sam brojnih nagrada, preko 45, na beogradskom i novosadskom sajmu. Uživam u vašem lijepom gradu i izlažem već 21 godinu. Jako sam zadovoljan, ovo je lijepa tradicija i odziv kupaca je dobar i obostrano je zadovoljstvo, i moje i vaše, u osunčanom Herceg Novom, kazao je Mladenović.
Da zadovolje želje kupaca iz godine u godinu se trude i u kompaniji “Zožeta”, a ovog puta tu su i sadnice mimoze, kazala je Željka Zekić.
    
-Pokušavamo da ponudu obogatimo svake godine. Pored sadnica mimoze i brojnog bilja, cvijeća, ove godine su novina biljke koje rastu u vazduhu i u vodi. Riječ je o Jelisandiji iz porodice orhideja, ona iz vazduha uzima sve sto joj treba, vodu i hranljive materije. Može da visi o konac li da je smjestite u staklenu posudu, jedino je potrebno da je poprskate vodom, ako je izuzetno suvo vrijeme, kazala je Zekić.
Neizostavno su tu i članovi Preduzetničkog kluba Art and craft – SMS “Ivan Goran Kovačić”, kao i predstavnici NVO “Nova šansa u Novom”. Svi zajedno učestvuju u humanoj misiji jer će sav prihod biti uplaćen djeci sa posebnim potrebama koja pohađaju OŠ “Ilija Kišić”.
Izložbu cvijeća možete posjetiti do nedelje od 9 do 19 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com