Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

IZ PROJEKTA ADRINET OPŠTINA HERCEG NOVI OBEZBJEDILA SKORO 204.000 EURA

Opština Herceg Novi je, preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, iz projekta „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“ obezbjedila 203.915 eura za mapiranje ribolovne aktivnosti i određivanje mjesta na kojima ima najviše izgubljenog ribolovnog alata.

Projektom će, radi čišćenja takvih oblasti, biti određene lokacije sa najvećim brojem ostavljenih i napuštenih mreža. Njime je obuhvaćena i nabavka opreme – čipovi koji će biti instalirani na ribolovne alate, odnosno mreže i vrše, pa ukoliko dođe do gubljenja alata, signal će ih locirati. Istovremeno, projekat će obezbijediti izradu i usvajanje važnih lokalnih planova za očuvanje biodiverziteta i zaštite životne sredine.

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi će ove aktivnosti ostvariti u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, kao i partnerima iz Italije i Albanije: Univerzitetima iz Barija i Tirane, te opštinama Kastro i Valona.

Cilj projekta je uključivanje lokalnih zajednica i povezivanje ribara prekograničnog područja radi smanjenja negativnih uticaja i zaštite morskog biodiverziteta, naročito morskog dna.

Projekat „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“ odobren je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Ovaj Program prekogranične saradnje uspostavljen je radi pružanja dodatne podrške saradnji u regiji južnog Jadrana, a kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Zajednički cilj svih projekata je i prenos znanja u regionu između različitih institucija i stvaranje kontakata.

Otvaranje projekta zakazano je za 17. maj u Herceg Novom, u hotelu „Lighthouse“. Tokom dva dana, partneri će predstaviti svoje vizije, dogovoriti dalje aktivnosti i zadatke. Uvodni dio, 17. maja od 15 do 15.30 sati, biće otvoren za predstavnike medija. Prisutnima će se obratiti predstavnik projekt-lidera, Univerziteta iz Barija i Opštine Herceg Novi. 

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com