DruštvoIzdvojeno

IVO  I RAJKO PORUKE BOŽIĆA PRETAČU U MALA DRAGOCJENA DJELA LJUBAVI, UVAŽAVANJA I TOLERANCIJE

Blagorodno badnje jutro u Novom podstiče i na priču. A mi smo juče zabilježili jednu koja sve poruke Badnjeg dana   i Božića  o ljubavi, miru, toleranciji, uvažavanju, razumijevanju, zajedništvu sabira u simbolično lijepo djelo.

Naši sagovornici bili su Ivo Bollore Renić i Rajko Spajić.

Ivo Bollore Renić, Splićanin  koji 40 godina živi na Sušćepanu,  jedan je od najstarijih na pijaci u Igalu. Uz organske proizvode koje uobičajeno prodaje i ove godine  pripremio  je  badnjake za svoje  sugrađane pravoslavne vjeroispovjesti. Ivo Božić slavi 25. decembra – ali radost ovog praznika dijeli  sa  svima koji slave  6. i 7. januara.

Badnjake  ne prodaje, uglavnom ih poklanja, a ko baš hoće  može da ostavi novac, onoliko koliko hoće ili koliko može.

-Badnjak  je simbol mira,  kombinacija hrasta, masline, lovorike i pšenice, mediteranskog mirisnog bilja.

Badnjak ide uz zdravicu za zdravlje i veselje, za napredak i porodično  druženje u svim djelovima grada, kaže Ivo  do čije tezge nerijetko svrate  i njegov  prijatelj iguman  Marko Kalanj,  psiholozi, doktori , ugostitelji, glumci. Među  njima su nekada bili  Milena Dravić i Dragan Nikolić, dolazila je Seka Sablić, priča Ivo.

On inače prodaje  ljekovito bilje, maslinovo ulje, vino i lozu. Ima i literaturu, jer i sam voli da čita. Kaže  da se kod njega za  svakoga nađe po nešto, a on je na pijaci u Igalu našao  mir. Tu je kako reče i direktor i čistač, organizator i menadžer  koji sve proizvode  nudi sa garancijom, uz osmjeh  i dobre želje, pa je ovog puta  svim  sugrađanima  poželio svako dobo, puno zdravlja , mira i prosperiteta.

I Rajko Spajić  priprema i  prodaje badnjake,  nekoliko dana prije i na Badnji dan, a interesovanja ima i danas mada su stari običaji prilagođeni  promjenjenim uslovima života. Tako su se nekada badnjaci nalagali obavezno na ognjištu, danas u šporetima na drva a ko ni njih nema i grije se na struju bar unese okićenu hrastovu granu da se zna da dolazi nešto radosno, svečano.

– Mi beremo neparan broj badnjaka pet, sedam devet ili jedanaest. Primjećujem da se u današnje vrijeme narod vraća starim običajima, što me jako raduje, priča Spajić.

Badnjaci ukrašeni grančicama masline, bršljana i lovora koštaju  jedan  euro, izrasla pšenica od  jedan  do 1,5 euro.

Prema  tradiciji jutros su zamirisale priganice, štrudle, na trpezama su  suve smokve, orasi, naranče, grožđice, a priprema se uveliko posni ručak i čeka vrijeme za nalaganje badnjaka.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com