IzdvojenoKultura

IVAN MARINOVIĆ PRVI REDITELJ IZ CRNE GORE, ČLAN EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE

Hercegnovski  reditelj Ivan Marinović, prvi je reditelj  iz Crne Gore koji je  postao  član Evropske Filmske Akademije (EFA). Vijest koja zaslužuje čestitku za autora višestruko nagrađivanog dugometražnog igranog filma “Igla ispod praga”.

Podsjetićemo, Evropska Filmska Akademija  osnovana je 1988. Godine s  ciljem  da se podstaknu interesi evropske filmske industrije. EFA  udružuje preko tri hiljade  evropskih filmskih profesionalaca i radi na tome da se podigne prisustvo evropskog filma i njegovih kreatora u svijetu kao i da se predstavi sva raskoš talenta koji postoji u Evropi.

Crna Gora  ima tri člana u Evropskoj Filmskoj akademiji, a pored Marinovića članovi su producent i direktor Filmskog Centra Crne Gore Sehad Čekić, kao i holivudski scenarista Đorđe Milićević.

Pored brojnih drugih aktivnosti članovi EFA-e aktivno učestvuju u glasanju za Evropske filmske nagrade koje se dodijeljuju svake godine, a ove je zakazana za 15. decembar u sevilji u Španiji.

Uz svu radost koju nam je donio Marinovićev film “Igla ispod praga” treba podsjetiti da je krajem prošle godine Filmski centar Crne Gore između ostalih na konkursu  za  razvoj scenarija podržao i novi Marinovićev projekat  „Živi i zdravi“  uz obrazloženje da donosi „veoma interesantnu priču koja tretira običaje i postulate po kojima se živi u malim, patrijarhalnim sredinama, punim intriga i spletki. Priča ima jasnu  dramaturšku strukturu, definisane likove i lako se stiče osjećaj prostora i mentaliteta“.

Fotografija: Fb stranica I.M. 

3 Komentara

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com