Društvo

ISTRAŽIVANJE NOVSKE SREDNJE ŠKOLE: KOJI OBRAZOVNI PROFILI ZANIMAJU OSNOVCE

Tim SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ sproveo je istraživanje u svim novskim osnovnim školama kako bi saznali kakvi su profesionalni planovi učenika 9. razreda nakon završetka osnovne škole. U anketi je, od 325 budućih svršenih osnovaca, učestvovalo njih 298 ili 91,69%.

Za neko od obrazovnih profila SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ pri upisu će se odlučiti 223 osnovaca što je 74,83% od ukupnog broja anketiranih učenika, dok njih 75 kao prvi izbor pri upisu srednje škole, nije navelo nijedan od ponuđenih obrazovnih profila. Osnovci su najzainteresovaniji za upis u Opštu gimnaziju – 47 učenika ili 15,77%, zatim za obrazovni profil Ekonomski tehničar – 43 ili 14,43%, a Turistički tehničar – 41 ili 13,76%. Za sticanje znanja u školama Građeviski tehničar za visokogradnju, Dizajner enterijera i Fizioterapeutski tehničar zainteresovanost je iskazalo po 16 ispitanika ili 5,37%. Obrazovni profil Kuvar interesantan je za njih 14 ili 4,70 %, dok se za školu Frizer opredjelilo 12 učenika ili 4,03%. Najmanje zainteresovanih je za obrazovne profile Tehničar kulinarstva – 6 ili 2,01%, Tehničar prodaje, Prodavac i Konobar po 4 učenika ili 1,34%, dok za zanimanje Restorater nema zainteresovanih.

             

Učenici koji nisu izabrali nijedan od ponuđenih obrazovnih profila u SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, najzainteresovaniji su za pohađanje Pomorske škole u Kotoru – 32 učenika i Elektrotehničke u Tivtu – 14 đaka. Za Medicinsku školu u Kotoru opredjelilo se njih 8, po troje za Sportsku ili Gimnaziju u nekom drugom gradu i Muzičku školu. Ekonomsku školu u Kotoru i Građevinsku u Beogradu biralo je po dvoje đaka, a po jedan učenik izrazio je želju da upiše Automehaničarsku i Mehaničarsku školu u Tivtu, Matematičku gimnaziju, Veterinarski tehničar, Školu unutrašnjih poslova, Pravnu školu u Beogradu i Likovnu školu.

Anketu su sproveli u decembru, a rezultate objavili krajem prethodnog mjeseca. Osnovni cilj istraživanja je bio da, na osnovu dobijenih podataka, u srednjoj školi pokušaju da ponudom odgovarajućih obrazovnih profila (zanimanja) zadovolje, u skladu sa sopstvenim mogućnostima, profesionalna interesovanja naredne generacije srednjoškolaca.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com