Društvo

ISPRAĆAJ  IGUMANA MANASTIRA SAVINA:  BLAŽEN ŽIVOTNI I PUT KOJIM IDE DUŠA OCA VARNAVE

Sahrana zemnih ostataka arhimandrita Varnave obavljena je danas na  groblju, u sjenci Manastira Savina u kome je otac Varnava bio višegodišnji nastojatelj. Zaupokojenu luturgiju  služio je mitopolit Amfilohije. Ispraćaju i liturgiji   prisustvovali su uz sveštenstvo, brojne sugrađane i  ličnosti iz javnog i kulturnog života grada. Bio je prisutan  i predsjednik Opštine Stevan Katić.

Mitropolit Amfilohije je u besjedi istakao da ispraćamo oca Varnavu „ono dijete iz Stare Raške koje je čulo i prihvatilo riječi Hristove: ko hoće da ide za mnom neka se odrekne sebe, neka uzme krst svoj i neka ide za mnom.“

– Ove riječi su postale putovođa njegovog života od Raške, Kosova, Prizrena, Pećke patrijašije do svete larve visoki Dečani i manastira Mileševa. Pred kraj svog zemnog života bio je u drevnoj lavri Svetih Arhangela na Prevlaci kao nastojatelj učestvujući u njenoj obnovi i na kraju okončao je svoj zemaljski životu ovoj drevnoj svetinji- Savini. Putovođa na zemlji bio mu je jedan od najznačajnijih jerarha  Srpske pravoslavne crkve, vladika raško –prizrenski Pavle, potonji patrijah srpski koji mu je bio duhovni otac, koji ga je zamonašio i rukopoložio i sa kojim je proveo najznačanije godine svog života, rekao je mitropolit Amfilohije

Vladika Teodosije  istakao je u besjedi da je otac Varnava nesebično sebe davao Bogu i crkvi, a ta njegova nesebičnost biće krunisana vjencem pobjede i vječnog života. Dodao je da je blažen put kojim danas ide njegova duša, ali je takav bio i njegov život jer je to bio život u Hristu.

U ime monaške obitelji manastira Savina  od oca Varnave se oprostio njegov sabrat, otac Makarije, naglasivši da je  božija promisao  dovela oca Varnavu poslije oca Justina u Savinu, da potvrdi da je ovdje došao dio Kosova, dio Dečana, dio srca našeg bića i naroda i da pokaže da je Savina  veliki stožer, svetionik koji pokazuje pravac našem narodui.

-Ovdje smo na Savini koja nosi ime po Svetom Savi, znači treba ići  Savinim putem i nećemo pogriješiti u ovom životu i naslijedićemo vječni život. Tome su nas učili i otac Justin i  otac Varnava i blaženopočivši patrijah Pavle, kazao je otac Makarije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com