DruštvoIzdvojeno

ISPLOVIO PRVI BROD SA GRITOM IZ BIJELE

Brod “Muzafer Bej“ koji vije panamsku zastavu, isplovio je u 12 i 30 časova sa pet hiljada tona grita iz Brodogradilišta Bijela. Ploviće sedam dana do španskog grada Sevilje, a sledeći brod se očekuje u prvoj sedmici aprila.

Brod sa gritom iz Bijele trebalo je da isplovi još krajem januara ali je rok pomjeran kako bi bile ispunjene sve  mjere sigurnosti. Utovar grita i isplovljavanje Muzafer beja je test za dalji postupak odvoženja otpadnog materijala koji je godinama deponovan u Bijeloj. Ako sve prođe kako je planirano stizaće brodovi veće tonaže, saopšteno je novinarima iz francuske kompanije „Valgo“ kojoj je povjeren posao remedijacije tla u bivšem Brodogradilištu vrijedan 23 miliona eura.

Prema planu opsani otpad odvozila bi tri broda mjesečno, a do sada je  prerađeno više od 21 hiljadu tona grita. On je prosijan,  odvojeni su sitni dijelovi azbesta, a onda zatvorenim sistemom pokretne trake preostali materijal utovaren u brod. Takav podstupan je bezopasan za ljude, tlo i more, objasnili su iz „Valga“ koji su za ovaj posao  angažovali 25 nekadašnjih radnika Brodogradilišta Bijela.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com