DRUŠTVO

IPA INTERREG “WELCOME” PROJEKAT: RELATIVNO MALA KOLIČINA OTPADA NA PLAŽAMA

U Herceg Novom, sakupljena su 52 komada otpada ukupne težine 5.102 kg, tokom šeste terenske aktivnosti u okviru IPA Interreg projekta “WELCOME” – program prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru,  koji realizuju  Institut za biologiju mora i Morsko dobro. Tokom zimskog uzorkovanja sakupljena je izuzetno mala količina otpada na svim plažama u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

U Institutu za biologiju mora je sprovedena detaljna kategorizacija, procjena količine i vrste otpada i to u skladu sa međunarodno standardizovanim protokolima i metodologiji zasnovanoj na Okvirnoj direktivi o morskoj strategiji (MSDF).

-U Ulcinju je sakupljeno ukupno 53 komada otpada ukupne težine 6.352 kg. U Budvi je sakupljeno 27 komada otpada ukupne težine 3.284 kg, dok je u Herceg Novom sakupljeno 52 komada otpada ukupne težine 5.102 kg.Dominantan otpad je bila plastika. U Ulcinju je 67.9% sakupljenog otpada pripadalo plastici, u Budvi 48.14%, a Herceg  Novom 74.73%. Preostali otpad na sve tri plaže se uglavnom sastojao od metala, obrađenog drveta, papira i stakla. U Ulcinju ove četiri kategorije su imale udio od 26.41%, u Budvi 40.74% i u Herceg Novom 21.05%., saopšteno je iz Instituta.

Izdvojeno je i 10 dominantnih kategorija na sve tri plaže.

-Na prvom mjestu su bili plastični djelovi veličine od 2.5 cm do 50 cm sa ukupnom brojnošću od 24 komada. Na drugom pakovanja od čipsa, smokija i raznih slatkiša sa ukupnom brojnošću od 18 komada, a na trećem limenke od pića sa ukupnom brojnošću od 16 komada. Pored ove tri kategorije najčešće vrste čvrstog otpada na plažama su bili: plastične čaše i poklopci, plastične flaše za piće, djelovi staklenih flaša, daske, plastična ambalaža za hranu.

FOTOGRAFIJE:  INSTITUT ZA BIOLOGIJU MORA

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com