DruštvoIzdvojeno

“INTERNATIONAL COASTAL CLEANUP” – U SUBOTU ČIŠĆENJE OBALE U IGALU

U subotu, 21. septembra, biće organizovana akcija čišćenja u Igalu, na plaži ispod Titove vile, a okupljanje je planirano u 10:45. Povod je Međunarodni dan čišćenja obala i revizije otpada u Crnoj Gori, kojeg već treću godinu organizuju NVO Zero Waste Montenegro u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centrom.

“International Coastal Cleanup” je najveći svjetski volonterski poduhvat koji svake godine teži da doprinese rješavanju problema zagađenja mora i voda. Cilj je smanjenje otpada, naročito plastike za jednokratnu upotrebu. Njeno sve veće prisustvo izaziva nepovratnu štetu koja ima negativan uticaj kako na morski ekosistem tako i na ljudsko zdravlje.

Ove godine, više od 15 NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage na kraju ljetnje turističke sezone i doprinose rješavanju problema nagomilanog otpada na plažama i obalama rijeka i jezera, na 13 lokacija istovremeno (kanal Solane, ušće kanala Port Milena i Velika plaža u Ulcinju, rt Ratac u Sutomoru, ostrvo Katič u Petrovcu, Stoliv u Kotoru, plaža Pecka u Tivtu, plaža Titova vila u Herceg Novom, korita rijeke Lim u Beranama i rijeke Tare u Nacionalnom parku Durmitor, ostrvo Sinjavac u Bijelom Polju, i obala jezera Krupac u Nikšiću).

Uvedena je revizija sakupljenog otpada, odnosno njegova kategorizacija prema vrstama i markama (brendovima). Dobijeni podaci će biti korišćeni za analizu i dalje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

“Dođite da zajedno zaštitimo naše more time što ćemo odvojiti tri sata svog vremena i pokazati da nam je stalo!” – ističu organizatori.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com