Društvo

INSTITUT ZA BIOLOGIJU MORA STVARA BREND I PRVA ORGANSKA UZGAJALIŠTA KAMENICA I MUŠULJA

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore je uključen u IPA projekat eksperimentalnog uzgoja školjki na organski način u Bokokotorskom zalivu.

Naučna saradnica na Institutu dr Milica Mandić kazala je novinarima da je  cilj projekta “Food for health”, odnosno “Hrana za zdravlje”, izgradnja multifunkcionalnih laboratorija  u tri zemlje (Crna Gora, Italija, Albanija) čiji bi rad doprinio razvoju malih i srednjih preduzeća iz oblasti poljoprivrede, ribarstva i marikulture. Projekat je od nacionalnog značaja. Sva  istraživanja koja rade u Institutu , direktno će primjeniti u sektoru  morske akvakulture:

– U okviru projekta je planirano je  da se u sve tri zemlje učesnice, formiraju različite vrste multifunkcionalnih laboratorija.  Uzgajaće se različite kulture, zavisno od tipičnih laboratorija, koje je ministarstvo poljoprivrede svake zemlje odredilo,kao prioritetno. Mi smo izabrali da to budu školjke, koje se uzgajaju na području Bokokotorskog zaliva, da budu mušulje i kamenice. Tako ćemo nadogradnjom dijela Instituta  u Kotoru, površine oko 260 metara kvadratnih , sredstvima koje ćemo dobiti iz projekta, oformiti laboratoriju za uzgoj mikroalgi i laboratoriju za uzgoj kamenica. Pošto se kamenice, mušulje, školjke, uopšte , hrane filtriranjem morske vode i filtrirajući sakupljaju mikroalge, koje su im osnovna hrana. Na taj način ćemo pokušati da povećamo proizvodnju kamenica, koja je relativno mala na području Boke, odnosno, da proizvedemo mlade jedinke u eksperimentalnim uslovima. Nakon toga ćemo ih, u saradnji sa našim uzgajivačima, prebaciti  u prirodnu sredinu, na postojeća uzgajališta školjki do daljeg rasta, do konzumne veličine, objasnila je dr Milica Mandić.

Ona kaže da nije  planirano otvaranje novih uzgajališta.

– Mi smo 2017.godine kao Institut zbog visokog kvaliteta školjki ,posebno, mušulja, na području zaliva predložili nacionalno brendiranje školjki sa područja Boke tj. mušulja i kamenica, što suštinski jeste biološki i ekološki uzgoj. Plan je da kroz ovaj projekat završimo zaštitu geografskog porijekla .Takođe, je plan da se oforme prva organska uzgajališta školjki. Ministarstvo poljoprivrede je prošle godine donijelo  Pravilnik  o organskom uzgoju školjki. Otvaranjem organskog uzgajališta  želimo  da našim uzgajivačima omogućimo obuke, učešće na sajmovima u okviru regiona, koji je odabran (Italija, Albanija, Crna Gora) u cilju povećanja njihove kompetitivnosti na regionalnom tržištu, povećanja proizvodnje, uvođenja inovacija u tehnologiji uzgoja i saradnji sa istraživačkim sektorom,odnosno, sa Institutom u smislu zajedničkog doprinosa unapređenju sektora marikulture Crne Gore, obrazložila je dr Mandić.

Na području Boke postoji 20 uzgajališta (18 za uzgoj školjki i dva za uzgoj ribe).

-Uzgoj školjki je ekološki, čist uzgoj, nema dodavanja  hrane, nema dodavanja nekih supstanci, koje bi uništavali obraštajne organizme (slično korovu u tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji) . Školjke koriste ono što postoji u morskoj vodi, a voda je još uvijek A katergorije i zato su školjke visokog kvaliteta. Nadamo se da će tako i ostati, da ćemo zaštiti zaliv od najrazličitijih pritisaka, koji postoje, očekuje ona.

Uzgajivači na našim prostorima su obučeni, imaju višedecenijsko iskustvo sa uzgojem različitih morskih vrsta .

-Uglavnom to su porodični biznisi. To su relativno mala uzgajališta sa ukupnom proizvodnjom oko 200 tona školjki godišnje. Obuke ćemo organizovati u smislu unapređenja tehnologija uzgoja, transfera novih inovativnih tehnologija i znanja iz drugih područja,što  će sigurno doprinijeti unapređenju njihovog znanja u saradnji sa sektorom nauke i aplikacijom naših naučnih istraživanja na uzgajalištima, direktno, ukazal je dr Mandić.

Kada su   u decembru prošle godine, odobrena sredstva za

finansiranje kapitalnog IPA projekta sa ukupnim budžetom za Institut oko 570.000 eura – Ministarstvo nauke Crne Gore je prepoznalo važnost projekta, primjenjenih istraživanja:

– Ministarstvo je  donijelo Odluku o sufinansiranju dijela projekta u ukupnom iznosu od oko 92.000 eura , tako  da imamo mogućnost za inicijalne aktivnosti, dok međunarodni fondovi  ne stignu.Riječ je o

kapitalnom projektu sa ukupnim budžetom   oko 570.000 eura, od čega je

sopstveno  učešće Instituta,odnosno,  Univerziteta Crne Gore 15 odsto, napomenula je naučna saradnica dr Milica Mandić.

Ona je istakla da u Institutu  intenzivno rade na pripremi glavnog projekta, tako da očekuje da će najkasnije za godinu i po  imati formirane laboratorije  i da će moći zajednički raditi u novim sredinama .

Institut za biologiju mora u Kotoru djeluje kroz pet različitih laboratorija. Dr Mandić istiće da zaposleni rade na više naučno- istraživačkih projekata. Na ovom projektu ima posla za sve saradnike, mlade ljude, uglavnom, iz naučnih oblasti. Oni koji rade mikroalge biće angažovani u novoj laboratoriji  za uzgoj mikroalgi  i iz marikulture će raditi u  laboratoriji za uzgoj kamenica. O ovom velikom projektu tek će se govoriti  konkretnije u narednom periodu.

Mikroalge u  budućnosti bi  mogle da postanu nova održiva hrana. Kamenice (ostrige) mnogi smatraju da su biser među školjkama  – sve ih je manje u našem moru,  tako da su zaštićena vrsta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com