Društvo

INSTITUT IGALO SJEDIŠTE CRNOGORSKOG HISPA CENTRA

U Institutu „Dr Simo Milošević“ Igalo otvoren je jedan od najvećih HISPA centara kao dio crnogorskog ali i međunarodnog  HISPA udruženja. Centar u Institutu biće i sjedište crnogorskog  Hispa centra.

Hispa centri  za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga otvoreni su u preko 60 gradova u državama regiona. Osnovna ideja ovih centara,  jeste jedna visoko specijalizovana zdravstvena usluga očuvanja zdravlja, kazao je prof dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, dodajući da Udruženje za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga postoji već pet godina. Crna Gora je druga država nakon Srbije u kojoj su otvoreni Hispa centri, kazao je dr Tasić.

– To je program kojim želimo da svakom stanovniku Crne Gore i regiona pružimo jednu kvalitetnu zdravstvenu uslugu prevencije . Naša deviza je da očuvamo zdravlje odnosno da spriječimo ili odložimo bolest. U našim centrima rade najedukovaniji i najmotivisaniji i najkvalitetniji ljekari različitih specijalnosti, kardiolozi, nefrolozi, endokrinolozi, fizijatri, neurolozi i drugi, jedan čitav tim na čelu sa izabranim ljekarom.  U zdravlje treba ulagati puno i na vrijeme, i mi smo tu da vidimo slabe tačke kod pacijenta da ih otkrijemo i da kreiramo njihov program sprečavanja infarkta i šloga-kazao je dr Tasić ističući da je prevencija  ono u šta se najmanje ulaže jer najkasnije daje rezultate.

U Hispa centru liječe se  bolesni ljudi koji imaju neregulisan ili neadekvatno regulisan krvni pritisak, hipertenziju i posebno osoba koje imaju povišen kardiovaskularni rizik. To mogu biti i relativno zdrave osobe koje nemaju posebno izražene simptome ali imaju problema poput gojaznosti,  stresa,  visokog krvnog pritiska, neadekvatne ishrane, ali  i zdrave osobe koje žele da očuvaju svoje zdravlje.

Kardiolog u Kliničkom centru CG Mihajlo Vukmirović kaže da je bitan timski pristup problemu hipertenzije, koji je i veliki problem u kardiologiji i opštoj medicini.

-Ne mogu sve da rade kardiolozi a timski rad podrazumjeva uključenje kako kolega neurologa koji su sve više prisutni tako i izabranih ljekara koji su najvažnija karika u cijeloj piramidi i koji zajedno sa nama bi trebalo da  motivišu pacijente da zdravo žive – kazao je dr Vukmirović.

Direktorka Instituta dr Gordana Rajović je istakla da je ideja Hispa centara  da ugrožene osobe dobiju najbolju zdrastvenu njegu, zaštitu i zdrastvenu uslugu u mjestu gde se nalaze i terapiju prilagođenu ličnim potrebama. Ona je rekla  da su u Institutu to i do sada radili ali od sada će to biti na jedan mnogo organizovaniji način. Institut je  obezbjedio i savremene aparate- tri mobilona EKG-a, pomoću kojih pacijent u svakom trenutku može da registruje promjene u radu srca.
Ideja je da se kroz Hispa centre ljekari umrežavaju  kako bi zajednički mogli da analiziraju stanje pacijenta, da se organizuje terenski rad i motiviše što više ljekara da priđu Udruženju.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com