EkonomijaIzdvojeno

INSTITUT IGALO PONOVO NA TENDERU

Savjet za privatizaciju Vlade Crne Gore raspisao je tender za prodaju 56, 48 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo, izraženog kroz 215. 954 akcija. U vlasništvu Vlade CG je 73.387 akcija ili 19, 19 %, Investiciono razvojnog fonda CG 90.411 akcija ili 23, 65 %, Fonda zdravstvenog osiguranja 39.117 ili 10, 23 % i ZZZCG 13.039 ili 3, 4 %. Učešće na tenderu biće omogućeno zainteresovanim licima uključujući konzorcijume  koji su otkupili tendersku dokumentaciju i potpisali izjavu o povjerljivosti.

Učesnik na tenderu mora da ima u svom vlasništvu 51 % vlasništva nad kapitalom i upravljačku kontrolu, najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar ili najmanje tri hotela ili hotelski kompleks ukupnog kapaciteta ne manje od 600 soba, minimalne kategorizacije četiri međunarodne zvjezdice, od kojih jedan mora imati kategoriju pet zvjezdica i raspolagati zdravstvenim sadržajima.  Takođe, ponuđač mora u toku poslednje tri poslovne godine imati ostvaren ukupan prihod od najmanje 100 miliona eura.

Od ponuđača će se između ostalog očekivati da ispuni uslov da ponuda ne može biti niža od 10 miliona eura za akcije i da ima vrijednost investicionog programa od pet miliona eura za medicinsku opremu i 20 miliona rekonstrukciju i adaptaciju objekata Instituta.

Tender je otvoren do 14. januara 2019. godine u 12 h.

Tenderska komisija u prethodnom sazivu je sprovela četiri tendera za prodaju akcijskog kapitala Instituta, međutim tenderi nijesu uspjeli. Poslednji tender je rezultirao potpisivanjem kupoprodajnog ugovora sa kompanijom IWG koji nije realizovan.

Kako je navedeno u  izvještaju  o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte i sprovođenju plana privatizacije za period januar – jun,  postoji izraženo interesovanje potencijalnih investitora za privatizaciju Instituta koji su dostavili pismo o namjerama – International Hotel Property Limited Engleska, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola i kineska kompanija Affideaa u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Hotelsko turističko preduzeće Vila Oliva vlasništvo podgoričkog biznismena Žarka Rakčevića 30. avgusta ove godine kupilo je  za 2,9 miliona eura  26 odsto akcija Instituta  Igalo, koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije. Rakčević je tada medijima kazao da se  nada i da će sa partnerima dati najpovoljniju cijenu  za kupovinu akcijskog kapitala Instituta u vlasništvu države na predstojećem tenderu.

Iz Sindikalne organizacije su kazali da će se sutra, povodom raspisivanja petog tendera, oglasiti saopštenjem za javnost.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com