Društvo

INICIJATIVA  ZA FORMIRANJE MJESNE ZAJEDNICE DRENOVIK

Inicijativa za formiranje mjesne zajednice Drenovik  naišla je na veliki  odziv mještana. Do sada je prikupljeno  oko 80 potpisa građana nakon formiranja Inicijativnog odbora na nedavno održanom Zboru građana u ovom naselju , koje  teritorijalno pripada mjesnoj zajednici Igalo.

Na Zboru je pokrenuta inicijativa za prikupljanje potpisa podrške formiranju mjesne zajednice , u skladu sa članovima 9,10, 20  i 21. Odluke  Opštine Herceg-Novi o mjesnim zajednicama. Zahtjev će narednih dana poslati predsjedniku Opštine   Stevanu Katiću,  potvrdio je za RHN predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje MZ Drenovik,Miodrag Nikolić.

Članovi odbora su: Petar Knežević, Mileta Kekić, Ljeposava Šoškić, Mehmet Beriša i Nikola Ogurlić. Mještani su na ovaj način zatražili posvećeniji odnos Opštine prema naselju Drenovik. Oni smatraju  da bi u novoj mjesnoj zajednici mogli lakše i efikasnije da riješavaju  probleme ,uglavnom infrastrukturne projekte , kao i sva ostala pitanja koja su od krucijalnog značaja za  oko 200 stalnih žitelja  u ovom urbano neuređenom naselju. Pretpostavljaju da je isto toliko “vikendaša”, a sve je više i stranih državljana koji grade kuće u ovom naselju.

Da bi lokalna uprava odlučivala  o mjesnoj zajednici Drenovik neophodno je utvrditi teritorijalno razgraničenje naselja i prikupiti 10 odsto potpisa podrške mještana.

– Mi smatramo da ćemo  formiranjem mjesne zajednice  olakašati mjesnoj zajednici  Igalo i da bi se Opština efikasnije mogla baviti  problemom Drenovika.   Mještani su spremni da sa Opštinom učestvuju u svim projektima. Planiramo    zajedničkom akcijom ovih dana  da u donjem dijelu mjesta proširimo kanal za odvod atmosferskih padavina i jednim dijelom put,  da bi se moglo normalno funkcionisati,posebno u vrijeme obilnih kiša,naveo je Nikolić.  U naselju je nedavno postavljena rasvjeta, sa 60 rasvjetnih tijela , sponzor je bio M:tel  a montažu je obavilo  Komunalno stambeno preduzeće. Zajedničkim učešćem  uz donaciju privatnika sa ovog područja i preduzeća “Čistoća”  uređeni su boksovi za kontejnere . Kanalizacione cijevi se postavljaju   iznad marketa “Anastazija” . Postavljene su kanalizacione  cijevi u dužini od 100 m u donjem dijelu Drenovika- Mještani su obezbijedili sredstva za betoniranje puta,  Opština je obezbijedila  izvođača radova,  čime je izašla u susret , kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima mještani bi finansijski učestovali u  projekatima koje je neophodno što prije realizovati,  u cilju rješavanja pitanja odvođenja otpadnih voda,  proširenja puta i drugih.  Mjesna zajednica  imala bi  svoj budžet, zbog čega je neophodno   otvoriti  žiro- račun . Zbog stalnog   priliva “vikendaša” i turista tokom ljeta,formiranjem mjesne zajednice mogao bi se i otvoriti turistički info- punkt , što bi olakšalo prijavljivanje gostiju . Drenovik nema nazive  ulica, tako da bi jedan od zadataka buduće mjesne zajednice bio da inicirala aktivnosti kako bi ulice i kuće dobili obilježja.  Mještani  očekuju da će njihov zahtjev proći skupštinsku proceduru i da će uskoro Drenovik biti nova, 22.  mjesna zajednica u Opštini Herceg Novi.

 

4 0 komentara

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com