DruštvoPolitika

INFO DAN O EVROATLANSKIM INTEGRACIJAMA U HERCEG NOVOM

Opština Herceg Novi i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO-u, u saradnji sa NVO Centar za razvoj evroatlanske misli i Ambasadom Republike Slovačke u Crnoj Gori, organizovali su danas u našem gradu Info dan o evroatlanskim integracijama.

Na Trgu Nikole Đurkovića su aktivisti NVO Centar za razvoj evroatlanske misli informisali građane o evroatlanskim integracijama Crne Gore i dijelili informativni materijal o NATO-u. Studentima Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju, predavanje su održali komandant kontigenta u Avganistanu, potpukovnik Željko Radulović, ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori  Roman Hlobenj  i nacionalni koordinator za NATO ambasador Vesko Garčević. Oni su govorili i u velikoj Sali SO na temu „NATO – siguran garant stabilnosti Crne Gore”.

Goste je pozdravila predsjednica opštine Nataša Aćimović i kazala da je značaj NATO-a u njegovoj posvećenosti u zaštiti zemalja članica, promovisanju dijaloga i saradnje kao i u doprinosu u sprečavanju konflikata ne samo među zemljama članicama već i van njihovih granica.

Potpukovnik Željko Radulović osvrnuo se na učešće crnogorskih vojnika u misiji ISAF u Avganistanu ali i u misijima EU  i  UN-a. Istakao je da naši vojnici bez obzira na brojnost su dorasli svakom zadatku koji se pred njih postavlja. Po njegovim riječima, Crna Gora kao mala država svoje mjesto mora da traži jedino u regionalnim i globalnim inicijativama i partnerstvima.

Ambasador Slovačke Roman Hlobenj je kroz primjer Slovačke istakao značaj učlanjenja u EU i NATO. Za 23 godine od osamostaljenja, njegova zemlja je ekonomski napredovala, prosječna plata je sa 400 dostigla 1.000 eura. Naveo je da je Slovačka prošla sličan put kao Crna Gora, od iskustva sa socijalizmom shvatili su da im je garant bolje budućnosti okrenutost ka zapadu i integracijama.

– Postali smo najveći svjetski proizvođač automobila, a godišnje proizvedemo milion automobila i imamo četiri najveća svjetska brenda u ovoj industriji-kazao je Holbenj.

Nacionalni koordinator za NATO ambasador Vesko Garčević je istakao da Crna Gora mora da slijedi put zemalja koje su imale slična iskustva i sisteme  u prošlosti.

-U odlukama o pristupu u EU i NATO se treba rukovoditi racionalnim razlozima a ova dva saveza treba posmatrati kao dvije strane iste medalje i kao proces integracija u jedan sistem vrijednosti, kome i mi težimo-kazao je Garčević.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com