DRUŠTVO

IJZ: U CRNOJ GORI 30 OSOBA OBOLJELO OD GRIPA

U  Crnoj Gori od 13. do 19 januara laboratorijskim putem potvrđeno je 16 slučajeva infekcije virusom gripa. Od početka nadzora potvrđeno je 30 slučajeva. U ovom periodu prijavljeno je 48 osoba sa simptomima nalik gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, od početka nadzora nad gripom laboratorijski je potvrđeno 30 slučajeva obolijevanja od gripa osam slučajeva influence tip B i 22 slučaja influence tip A.

-Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u toku 03. nadzorne sedmice 2020. godine prijavljeno je 48 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 7,7/100 000 stanovnika. Najveći broj oboljelih od težih i lakših respiratornih infekcija  je u ovoj nadzornoj sedmici registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine.

Iz Instituta napominju da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporuču da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2-3 sedmice nakon vakcinacije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com