IzdvojenoKultura

“IGRA POREĐENJA” NA IZLOŽBAMA DRAGANA PEČURICE I TIHOMIRA KONJEVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI

Dvadesetak ulja na platnu Dragana Pečurice i 18 duorama – trodimenzionalnih slika  Tihomira Konjevića do 22. oktobra možete pogledati u dva izložbena prostora gradske galerije „Josip Bepo Benković“. To su dvije poetike, različiti stilovi i umjetnički iskazi, različite tehnike i materijali ali jedna beskrajna priča o našem podneblju, o Mediteranu i moru – kraj koga ste uvijek u vezi sa cijelim svijetom.

Izložbu je otvorila kustos Jasmina Žitnik ističući  da su sličnosti i razlike između pojdinih pravaca i umjetničkih opusa  dobra prilika za lakšu percepciju i za igru poređenja. Smjela i  raskošna likovnost, upečatljivo prisutna kod obojice autora ono je što  povezuje djela Pečurice i Konevića, ocjenila je Žitnik pa potom ukazala na razlike.

-U ramu Tihomira Konjevića neposredno se uvodi u renesansu ljupkost i nostalgiju davno odsanjan san o sjećanju na djetinstvo. Ispred očiju posmatrača promiču uličice i fasade neke danas gotovo nepostojeće Boke i tragovi mogućeg života u njima. Na slikama Dragana Pečurice kao da se nadvija Dalijev besmrtni duh, no prenijet u prostor Mediterana i svakako u svijet lične fantazije umjetnika. Čest motiv je bonaca i oblaci iznad horizonta.

Dragan Pečurica kaže da  ne voli da daje nazive svojim slikama, jer želi da posmatraču prepusti tumačenje onoga što slika kazuje. I dok radi prepusti  se bjelini platna da ga vodi premda su tu i tamo na njegovim platnima velikog formata prepoznatljivi elementi koji podsjećaju na Novi.

– Kada krenem da radim sliku  nikada ne znam u kom će to pravcu ići, prepustim da se, a elementi  se nekako slože. Ako ne uspijem da napravim odmah, ostavim sve sa trane dok se ne rodi neka nova ideja, objašnjava Pečurica.

Za Herceg Novi kažu da je grad  neke specifične, ali raskošne  svjetlosti, kao i cijeli Mediteran. Kolorit koji koristi Dragan Pečurica je sveden.

– Plava ne smije biti prevashodna jer podstiče hladnoću, ali lako je „razbiti“  detaljima koji joj daju  toplinu, crvenom ili oker bojom. Detalje ostavljam za prvi, a u drugom planu slike primjenjujem sfumato tehniku, kaže Pečurica.

Tihomir Konjević takođe objašnjava da je  vezan za  zavičaj u kome crpi inspiraciju a radi sa prirodnim materijalima – gips, drvo, kamen ili nešto  što nađe u prirodi. I alati koje koristi su kaže  uobičajeni, ponekad mežutim  stomatološki ili alatke koje sam napravi. Na komentar da  na njegovim trodimenzionalnim slikama ulice imaju vrlo poetične nazive, dodaje da se potrudi da ne ponavlja nazive koje poznajemo  već ih osmisli u skladu sa  trenutkom u kome rad nastaje, tako da budu jedinstveni. tako  ima ulicu fešti ili prvog dana proljeća.

Obojica umjetnika zadovoljni su, kažu  što je gradska Galerija otvorila vrata i za novske stvaraoce koji nisu akademski obrazovani. Taj hercegnovski talas sigurni smo  bogati likovni život grada. Ovu ocjenu možete potvrditi i sami  do 22. oktobra do kada je  u oba izložbena prostora gradske Galerije „Josip Bepo Benković“ otvorena izložba Dragana pečurice i Tihomira Konjevića.

V.V.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com