Kultura

HIT PREDSTAVA “KRVAVE SVADBE” NA 50. PRAZNIKU MIMOZE

Novi pozorišni program u okviru „Praznika mimoze“ očekuje nas sutra (nedelja, 24 februar). U dvorani „Park“ će u 20:00 sati biti odigrana predstava „Krvave svadbe“, nastala u produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i JU „Grad teatar“ Budva.

„Krvave svadbe“ je, prema čuvenog poetskoj drami španskog pisca Federika Garsije Lorke, režirao jedan od najnagrađivanijih i najangažovanijih reditelja u regionu Igor Vuk Torbica, a kritika je ocijenila kao magično estetizovanu, vanserijsku predstavu. 

Lorku je, kaže reditelj, izabrao ne samo zbog neospornog mjesta u cjelokupnoj evropskoj i svjetskoj pjesničkoj tradiciji, nego i zato što je jedan od rijetkih autora koji je uspio prenijeti svoj pjesnički jezik u teatarske okvire, istovremeno se opirući tome da se povinuje zakonima tradicionalnog dramskog sklopa, sukoba, fabularnog razvoja i značenja. On je u svojoj poetici pomirio ono što se na našim prostorima, sva je prilika, nikad neće pomiriti. Kao ni jedan autor pre njega, Lorka je objedinio, u jednakoj mjeri i snazi, tri poetska, autorska, i ideološka plana: umjetničke tradicije, narodnog i ličnog, smarta Torbica.

On je za režiju predstave dobio prestižno međunarodno priznanje  „Grad teatar” za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, Milici Grujičić je za ulogu vjerenice na 32. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dodijeljena nagrada „Ardalion” za najbolju žensku ulogu, a „Krvave svadbe“ su proglašene za najbolju predstavu u 2018. godini na portalu “Belgrade Edt Culture – Top 10 najboljih predstava za 2017-2018. pozorišnu sezonu u Srbiji”. 

U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.

Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor  Vladimir Pejković, za scenski govor je bio zadužen dr Dejan Sredojević a za dizajn svjetla Milica Stojšić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com