IzdvojenoKultura

HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL KVALITETOM I GOSTORPIMLJIVOŠĆU ČUVA GOSTE I PUBLIKU

Sutra će početi  novo izdanje sve uspješnijeg Hercegnovskog strip festivala – a programi kreću od 10 i 30  i predavanja o nekada popularnom jugoslovenskom  stripu o Dikanu  u osnovnoj školi „Dašo Pavičić“. Radionice sa učenicima održaće Lazo Sredanović, tvorac i autor legendarnog stripa  koji ove godine slavi pola vijeka godina od izlaska prvog broja. O najpoznatijem balkanskom stripu  učenicim će pričati i pedagozi Iztok Sitar iz Slovenije i Vladimir Vesović iz Srbije, a o Lazu Sredanoviću i ostalim najpoznatijim crnogorskim strip stvaraocima govoriće  poznati strip teoretičar Luka Rakojević. Zvanično otvaranje najavljeno  je na Belavisti od 20 i 30  poslije čega slijede obilazak  izložbi u  galerijama   “Sue Ryder” i “Josip Bepo Benković“  i konačno  od 23 sata  koncert na  tvrđavi  Forte mare.

Program prvog dana festivala koji će trajati do 11. septembra predstavio je  u ime organizatora na današnjoj konferenciji za novinare  Nebojša Mandić,Jovan Subotić  – najavio je nevjerovatnu plejadu autora  predstavnika  svih  segmenata  strip stvaralaštva od crtačkih do uredničkih i izdavačkih, i izdvojio  dvanaest specijalnih gostiju  na ovogodišnjem festivalu. Subotić je ocijenio i ovogodišnji program Hercegnovskog strip festivala.

-Program je jako bogat. Shvatili smo da svakog dana proizvodimo petnaestak sati programa HSF  i to je jako zahtjevno i organizaciono i fizički ali mogu reći da to nosimo jako dobro. Iz godine u godinu smo sve uigraniji i festival postaje ono što treba da bude. Atraktivan je i muzički dio programa koji će ove godine otvoriti bend Rodeo plam iz Italije, a zatvoriće , u saradnji sa RTS bend Viva vox. Naši ljubitelji stripa i fanovi tako  mogu da se nadaju dobrom muzičkom programu, informisao je Subotić i dodao da je ostvarena saradnja i sa drugim festivalima, mladim umjetnicima, tako da će biti i dosta novina na ovogodišnjem izdanju festivala posvećenog devetoj umjetnosti.

Vilijam Simpson, svjetski poznati strip crtač koji  je na Hercegnovskom strip festivalu stekao zvanje ambasadora  ove sve uspješnije manifestacije, naveo je razloge  za ponovne dolaske u Novi i na strip festival.

-Ono što me dovodi u Herceg Novi i vraća na festival je  ta opuštena atmosfera i kvalitet festivala. U svijetu postoje dvije vrste festivala, oni prenaduvani, na kojima se autori među sobom i ne vide i oni manji gdje su sjajni gosti koji međusobono sarađiju i imaju kontakt sa fanovima. Svega dva ili tri festivala u svijetu su slična ovom , ali nijedan nije poput hercegnovskog. Festival je rastao vremenom, ljudi sada planiraju odmor u skladu sa datumom kada se on održava. Ono što je Rufus Dajglou uradio za mene, preporučio mi HSF, ja sada radim i preporučujem ga drugim umjetnicima, rekao je Simpson

Slične utiske dijeli i Valter Venturi  –  koji se u jednoj godini tri puta vratio u Herceg Novi  pa je to istakao kao najbolji pokazatelj  koliko mu se dopadajau i HSF i grad .

-Šta  tu postoji  da vam se ne može ne svidjeti. Šestodnevni bogat program, gdje se smjenjuju likovna umjetnost , susreti sa ljubiteljima stripa, muzički dio programa, jednostavno je nevjerovatno. Ovaj grad je prelijep, sunce, more su temelji jedne slike, a okvir je ovaj festival, gdje se susrećem sa drugim umjetnicima i fanovima, to je definitivno očaravajuće. Za nas koji radimo sedam dana u zatvorenom prostoru doći na ovakav festival je nešto što nam produžava život – rekao je Ventura.

Ova godina puna je značajnih jubileja iz svijeta stripa pa će ovogodišnji hercegnovski festival  biti u znaku obilježavanja  ne samo 50 godina najpopularnijeg balkanskog stripa Dikana već i  90 godina od izlaska Tin Tina, 80 godina Betmena, 60 godina Asteriksa, 50 godina Alana Forda…

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com