Kultura

“HERCEGNOVSKI RJEČNIK ROMANIZAMA” MARINE STANIŠIĆ PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu sutra (utorak, 3. decembar) u 19 sati biće promovisan  HERCEGNOVSKI RJEČNIK ROMANIZAMA – SJEVEROZAPADNI DIO BOKE, JUŽNA REGIJA CRNE GORE. Podsjetićemo Marina Stanišić, diplomirani je filolog (engleski i italijanski jezik) a Rječnik je pisala, kako se čulo na hercegnovskoj promociji skoro cijelu deceniju.

Književnik Nikola Malović, koji će govoriti i na beogradskom predstavljanju ovog djela, ocjenio je da je u stvari Marina Stanišić napisala rječnike jer je knjigu podijelila na šest poglavlja: Dični Novljani i Novljanke, Novi grad – bokeški dom, palace, crkve, vjeroispovjesti, fortece, kale i kalete; Čuvena aromatična novska kužina; Flora i fauna Boke; More-modri rumor vječnosti i Novske zanimacije, rabote i divertiškanja.

Autorka je objasnila da se na prikupljanje zaboravljenih riječi i objavljivanje knjige odučila da bi  sačuvala  hercegnovski govor, bokešku književnost, koji “vrcaju” od romanizama, i tako ih učinila što više dostupnim, posebno mlađoj populaciji.

Na promociji će govoriti i jedan od recenzenata prof. dr Ratko Božović koji kaže da je Marini Stanišić u ovom značajnom poduhvatu od pomoći bila  „mediteranska osećajnost, romansko obrazovanje i jezički rafinman”.

Svoje viđenje HERCEGNOVSKOG RJEČNIKA ROMANICAMA za beogradsku publiku daće i prof. dr Vladimir Roganović i novinar i publicista Vitka Vujnović. Melodijama iz Novog i Boke veče će obojiti Batrić Bato Kontić. Nakon toga biće poslužene bokeške gulozece od priganica do Peraške torte.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com