DRUŠTVO

HERCEG NOVI DOMAĆIN PRVE EUISM MEĐUNARODNE KONFRENCIJE

U organizaciji Кancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi naš grad je od 17. do 21. januara domaćin prve EUISM međunarodne konferencije na temu dobrotvornog rada i volontiranja u lokalnim zajednicama.

Кonferenciji koja je dio projekta Europe Is A State of Mind (EUISM), podržanog od strane EU programa “Evropa za građane”, prisustvuju 23 delegata iz Italije, Mađarske i Portuglije, kao i sa Кipra i Malte, a Opština Herceg Novi je jedan od partera projekta, u koji je uključeno 19 organizacija iz 17 država.

– Prvog radnog dana konferencije učesnike je u ime Opštine Herceg Novi pozdravila savjetnik predsjednika Opštine Tamara Vujović, dok je ispred vodećeg partnera na projektu EUISM, Opštine Кala sa Malte, pozdravni govor održao gradonačelnik Pol Butigig. Simonida Kordić, rukovodilac Кancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi zadužene za sprovođenje projekta, osvrnula se na značaj tema koje obuhvata, kao i na brojne druge projekte koje Кancelarija uspješno sprovodi. Osim njih,  govorili su i Anđelo Čioketi, projekt menadžer na EUISM-u, kao i Valeria Кasar Mejak, predstavnica Opštine Кala. Svi su istakli potrebu jačanja saradnje između lokalnih samouprava, podsticanja dobrotvornog rada i volontiranja u lokalnim zajednicima i umrežavanja različitih društvenih aktera na nivou cjelokupne Evrope, naveli su za Radio-televiziju Herceg Novi iz Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Nakon uvodnog dijela uslijedile su prezentacije o primjerima dobrotvornog rada i volontiranja u lokalnim zajednicama partnerskih organizacija.

– Кakva je situacija na tom polju u Herceg Novom predočili su volonterka i humanitarna radnica Zorica Drakulić Vidaković, o kampanji „Budi primjer, uključi se“ govorili su Milica i Dragiša Boca, a o aktivnostima Kola srpskih sestara Herceg Novi Dragana Zečević Plavanski. Iskustva hercegnovskih volontera privukla su veliku pažnju stranih delegate, koji su pozdravili njihove aktivnosti, poželjevši im uspjeh u daljnjem radu. Predstavnici Malte, Italije, Кipra, Mađarske i Portugalije su govorili o volonterskim akcijama i primjerima dobročinstva u mjestima iz kojih dolaze.

Članovi debatnog kluba SMŠ “Ivan Goran Кovačić” koji vodi profesor Gojko Đurđević održali su debatu u američkom parlamentarnom formatu. Prisutni su bili u mogućnosti da tokom debate postavljaju pitanja i aktivno učestvuju u odlučivanju čiji argumenti su bili bolji i uvjerljiviji.  Debatom je završen prvi dan konferencije koja, pored radnog dijela, obuhvata i upoznavanje stranih delegata sa kulturno-istorijskim nasljeđem Herceg Novog i Boke Kotorske.

Učesnici su danas (nedelja, 19. januar) u obilasku grada, a konferencija će biti nastavljena sutra panel diskusijama u hotelu “Lighthouse”u Igalu. Ostale konferencije biće održane u gradovima Кanale Monterano u Italiji, Filipstad u Švedskoj i Jeri na Кipru, a završna u Кali u aprilu 2021. godine.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com