DruštvoEkonomija

HERCEG NOVI DOMAĆIN PROJEKTA “ADRINET” IPA PROGRAMA ITALIJA-ALBANIJA-CRNA GORA

Predstavnici projekta  „Jadranska mreža za morski ekosistem  “ADRINET“,  u okviru   IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, prvog dana rada prezentovali su planove zaštite morskog biosistema. Opština Herceg Novi  je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju obezbijedila iz tog projekta oko 204.000 eura za mapiranje i planiranje ribolovne aktivnosti.

U stručnom dijelu sesije  o ciljevima  je govorio project menadžer Anđelo Vilani, upućujući na nove načine eksploatacije i primjene ribolovne tehnike i savremene opreme.

– Lokalnim zajednicama je neophodno da se integrišu u protokol kako bi se smanjili rizici od nekontrolisanog izlova ribe, i ovo pitanje mora da se  internacionalizuje i postane sastavni dio  instrumenata zaštite u okviru EU, naglasio je  Vilani.

„ADRION“ JEDAN OD SEDAM PROJEKTA  IZ SREDSTAVA EU U OPŠTINI HERCEG-NOVI

Veoma važan Projekat „Adrion“ obezbijedila je Kancelarija za međunarodnu saradnju, a Opština je  kao partner ušla u projekat  koji se realizuje iz sredstava EU.

-Naš kopartner je Institut za biologiju mora iz Kotora,sa kojim ćemo sarađivati zajedno sa partnerima iz Italije i Albanije:  univerzitetima  iz Barija i  poljoprivrednog  iz Tirane , kao i opštine Kastro iz južne Italije i grada Vlani iz Albanije. Za našu Opštinu opredijeljeno je po ovom projektu oko 204.000 eura. Konkretno, za aktivnosti na očuvanju ekosistema mora i posebno borbe protiv, kako oni nazivaju, “ghost fish” – “duha” ribolova. Namjera je da se nađu neidentifikovane zamke, ribarske mreže, zaostale u moru, kazala  je za naš Radio  Simonida Kordić, koja rukovodi Kancelarijom za međunarodnu saradnju u Opštini Herceg Novi.

Namjera je da se posveti pažnja sprječavanju daljeg istrjebljenja ribe u našem moru, te da se takve aktivnosti  lociraju putem  GPS. Prema njenim riječima, na taj način, biće utvrđen  integrisani sistem upravljanja priobalnim područjima s ciljem da se spriječi zagađivanje, ali da se ujedno na održiv način obavlja ribolovna i turistička djelatnost.

-Nama iz Opštine, Kancelarije  i Sekretarijata  za komunalne djelatnosti i ekologiju  je  bitno da se projekat ne svodi samo na to da ga primijenimo, već da bude zametak zdravije i kvalitetnije sredine ali i da ne trpe oni koji žive od  tih  resursa. Ovo je  prvi sastanak kojim smo  otvorili projekat. Formalno danas počinje primjena. Na ovom skupu utvrdićemo, u detaljima,  tačan raspored aktivnosti, dinamiku  kojom će teći  program  u ove dvije  godine kroz različite faze.

O projektu „Jadranska mreža za morski ekosistem  “ADRINET“, još su govorili predstavnici lidera projeta ADRINET Elisabeta Bonerba  sa  medicinsko -mikrobiološkog  aspekta, Bizena Bijo sa poljoprivrenog instituta Univerziteta iz Tirane, Aleksandra Huter saradnica u istraživanju  Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, koja je  predstavila i druge međunarodne programe.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com