IzdvojenoKultura

HERCEG NOVI DOBIO STRIPARNICU- A STRIP U BOCI STIGAO U ISTRU

Još jedan strip u boci, bačen u more na 12. Hercegnovskom strip festivalu pronađen je na obali Jadrana. Crtež Valentine Briski doplovio je do male Petre Balde u uvali Mala Draga, u istarskom mjestu Ližnjan.

-Ljudi iz Hrvatske su nam poslali poruku na facebooku u inboksu da je djevojčica Petra pronašla flašu sa kojom se fotografisala i izvukla strip koji je napravila Valentina Briski. Tražili su nam i Valentinin kontakt koja je igrom slučaja iz Zagreba. Oni su prepoznali ono što je naša ideja, da se po morskoj tradiciji pošalje poruka, koja je poruka HSF-a, da umjetnost ne poznaje granice, da je nešto što svima treba da učini život ljepšim i da je strip jedna od najkompleksnijih umjetnosti koja je nepravedno zapostavljena – rekao je Nebojša Mandić, jedan od organizatora HSF-a.

On dodaje da je ovo možda i najbolja promotivna stvar koja je pogodila Herceg Novi. HSF je pronio glas o Herceg Novom i Crnoj Gori kao strip destinaciji po cijelom svijetu.

-Mi sada nikome od umjetnika koji su vezani za strip, ne moramo da objašnjavamo ko smo i šta smo. Samo ih pitamo da li žele da učestvuju na festivalu i svima kojima se obratimo jedva čekaju da ih pozovemo. Napravili smo ogroman uspjeh i takvu stvar da je HSF za sva vremena zabilježio naš grad na svjetskoj mapi stripa – istakao je Mandić sa kojim smo razgovarali i o otvaranju prve striparnice u Boki Kotorskoj koja je otvorena danas  u prostoru Art craft galerije Pasara na Stepeništu 28. oktobra. Striparnica je rezultat dugogodišnje saradnje Pasare, Hercegnovskog strip festivala i striparnice Mr No iz Podgorice.

– Ovo je i logičan korak u daljem razvoju HSF-a. Sada smo uveli i to da se tokom cijele godine, a ne samo za vrijeme festivala mogu nabaviti sva strip izdanja koja se štampaju u regionu. U HSF-ovoj striparnici će se naći sve od kiosk izdanja Veselog četvrtka i Ludensa pa do ekskluzivnih kolekcionarskih izdanja beogradskog Darkwooda i zagrebačke Fibre, kao i svih ostalih renomiranih izdavačkih kuća iz regiona, uz ogroman izbor japanskih manga stripova koji se izdaju na našim prostorima – objašnjava Mandić i dodaje da će se pored toga u striparnici naći i umjetnička djela koja su stvarali vrhunski autori gostujući na hercegnovskim festivalim, a tu će biti i svi HSF suveniri i memorijabile poput majici, postera, plakata i kalendar za 2019. godinu sa radovima naših ovogodišnih 12 specijalnih gostiju.

Striparnica u galeriji Pasara će biti i mjesto okupljanja zalubljenika ne samo u devetu umjetnost nego u stvaralaštvo uopšte s obzirom na činjenicu da su osnivači Pasare i HSF-a poznati hercegnovski umjetnici Vanja Berberović, Boris Šuberić i Nikola Ćurčin.

-Ono što je meni najvažnije je da imamo podršku svih građana jer prihvataju strip festival kao svoj,  što nam je i bila ideja. Dovoljno je da kažemo da je William Simpson koji je vizuelni tvorac najveće serije na svijetu Game of Thrones, vrlo rado prihvatio da bude ambasador HSF-a. On nam je već ugovorio sedam gostiju za sledeću godinu. To sve govori o ozbiljnosti festivala – poručuje Mandić.

On naglašava da ništa ne bi mogli da urade bez podrške Opštine, a od prošle godine i Ministarstva kulture kao i medija koji podržavaju devetu umjetnost.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com