Društvo

Herceg Novi dobar primjer poštovanja ljudskih i manjinskih kao i prava osoba sa invaliditetom

Radnu posjetu Herceg Novom, nakon susreta sa predstavnicima NVO „Mladi Romi“ ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović  nastavio je sa predsjednicom hercegnovske Opštine Natašom Aćimović, obišavši  i NVO  „Sunčev zrak“.  Tu su čuli sve probleme djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja koji već tri godine istrajavaju u zamisli da se na Kamenom izgradi Radni centar za pripadnike OSI populacije. Minisatar  Numanović savjetovao je  objedinjavanje aktivnosti NVO koja se bave decom. Na radnom sastanklu nakon posjeta navladinim organizacijama, predsjednica  Aćimović i ministar Numanović  razmotrili su stanje i poštovanje ljudskih i manjinskih prava u našem gradu. Bilo je riječi i o politici unapređenja rodne ravnopravnosti i budućim planovima za nastavak aktivnosti u oblasti zaštite ljuskih prava i sloboda.

Aćimović je pohvalila dosadašnju saradnju Ministarstva  i Opštine Herceg Novi , a govoreći  o rodnoj  ravnopravnosti istakla lični primjer, i povjerenje koje joj je ukazano kao  prvoj predsjednici Opštine u istoriji Herceg Novog.

-Raduje što je hercegnovska uprava riješena da obezbijedi kvalitetnu zaštitu  marginalizovanih grupa, kroz primjenu lokalnih akcionih planova. To će doprinijeti da efikasnost u zaštiti ovih grupa podignemo za stepenicu više. Još jednom sam se uvjerio da je u Herceg Novom, kada je najmarginalizovanija grupa u pitanju, a to je romska populacija, učinjeno mnogo. Pripadnici ove populacije su kroz saradnju sa lokalnom upravom uradili mnogo toga na regulisanju pravnog statusa, a samim tim i na  integraciji u zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju i drugim oblastima – kazao je Numanović.

Ministar je kazao i da je neophodno uputiti jasnu poruku poslodavcima da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a ne samo da uplaćuju sredstva u fond za profesionalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom.  Opština Herceg Novi zaslužila je prema ministrovim riječima pohvalu je i finansijskom podrško prati  lokalne akcione planove za marginalizovane grupe.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com