KulturaRazgovori

HARI MATA HARI: ŠTO DUGO TRAJE – SIGURNO VRIJEDI

Koncert Hari Mata Harija na otvaranju Praznika mimoze smo iskoristili da. porazgovaramo sa frontmenom ovog sastava Harijem Varešanovićem. Za portal Radio Herceg Novog prvo je ocjenio hercegnovsku februarsku feštu.

-Sve što dugo traje, sigurno vrijedi. Praznik mimoze u Herceg Novom je nešto što datira iz najljepših dana bivše zemlje i što nas sjeća na neprevaziđeno vrijeme. Divno je da ima još stvari iz tog doba koje opstaju. Jedna od njih je i ovaj praznik – istakao je Hari, koji već drugi put nastupa pred našom publikom u okviru „Mimoze“.

Bend Hari Mata Hari postoji 31 godinu i izdao je 14 albuma.

-Svako pet godina izdam novi album. Radio sam i dosta  singlova, spotova, stalnih koncerata. Vjerovatno trebaš biti kvalitetan, voljeti ovaj posao, biti mu posvećen i vjeran, i može se do uspjeha – objašnjava pjevač kome je omiljena numera „Ostala si uvijek ista“ Miša Kovača.

„Sarajevska pop škola“ za vrijeme bivše Jugoslavije iznjedrila je velike i možda najkvalitetnije muzičare na našim prostorima.

-Bio sam jedan od najboljih. Malo nas je u trci, možda smo samo Dino Merlin i ja ostali iz Sarajeva. „Sarajevska pop škola“ se podijelila. Kako je rat došao, neko je postao beogradski, neko zagrebački dio neke pop škole, a neko je ostao sarajevski – objašnjava popularni Hari Mata Hari koji iz Herceg Novog ide za Beograd gdje radi na novim pjesmama i najavljuje u martu promociju albuma i singla.

Iako su pjesme bosanskog kantautora nježne i suptilne, on je u razgovoru  direktan i jasan.

-U racionalnom svijetu želim da budem direktan, pošten i jasan, da bez mistifikacije kažem ono što mislim, zato se čini da sam malo hladan u iznošenju stavova. Pjesme su moja unutrašnjost, emotivnost, ljubav prema svemu i svima oko sebe. Prirodno je da svako ima svoj unutrašnji i spoljni oblik.

Šta radite u slobodno vrijeme?

– Šetam, plivam, čitam o svemu, nauci, istoriji, medicini, pomažem ljudima i srećan sam što nisam nesrećan – rekao je ranije novinarima Hari Mata Hari.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com