IzdvojenoKultura

GUITAR ART SUMMER FEST –  OD KLASIKE DO GATSBY SWING  ŽURKE

„Različiti ukusi“  slogan je ovogodišnjeg  13. Guitar Art Summer Fest o koji će biti organizovan od  15. do 20. avgusta, a podrazumijevaće  osam koncerata,  sedam  na Trgu Mića Pavlovića –Trgo od muzike a  jedan na Kanli kuli na kojoj će nastupiti popularni  Swingrowersi. U okviru ustaljenog programa Guitar vizuel art u Galeriji Sju Rajder  Novljanka Izabela Matoš  prirediće izložbu „Vrijeme drveća“  a kroz vez  uz zvuke gitare predstaviće  svoje vizije muzike.

Ovo je rečeno na konferenciji za novinare nedavno organizovanoj u dvorištu Gradskog muzeja Mirko Komnenović.

Osnivač i umjetnički director festivala Boško Radojković rekao je da će na  festivalu nastupiti kamerni orekestar iz Budimpešte Peter Giran i Anima Musicae, korejski džez trio Youn Woo Park, zatim duo Linda Chatterton i Maja Radovanlija -flauta i gitara, solista Dušan Bogdanović, fingerstyle gitarista Bojan Ivanovski, kvartet Georgios Georgopoulos, ali i sastav Swingrowers  uz čiji je koncert planirana velika  Gatsby Swing  žurka.

– Moja vizija  je da dovedemo neke nove priče na Trg od muzike, da program bude vrlo raznovrstan, a slogan „probajte različite ukuse“ asociran je našim novim vizuelnim identitetom – sladoledom, ali pretočen u muziku. Slušaćemo sve od džeza, popularne klasike, kamernog ansambla, do savremene klasike, preko Dušana Bogdanovića do rokenrola, od fingerstajla, do buzuki grčke rebetike i svinga. Siguran sam da će i Novljani i gosti pronaći nešto omiljeno iz ovog programa i doći barem na jedan koncert koji je njima najinteresantniji –  rekao je Radojković.

On je podsjetio i na  majstorske radionice i teorijska predavanja. Ove godine, gitarista  Dušan Bogdanović svih šest dana festivala individualno će podučavati mlade talente iz muzičkih škola širom Crne Gore. Osim njega predavači će biti i Bojan Ivanovski i Maja Radovanlija.

Pažnju publike na programe GASF privlačiće ove godine i velika balon gitara  koja će biti izložena na različitim lokacijama  od  Kamenara do Igala. Budžet festivala je oko 50 hiljada eura, ali  se pola  od ovih sredstava realizuje kroz  kompenzaciju. Organizatori su Guitar Art Festival iz Beograda i   Herceg Fest, a generalni pokrovitelji su Opština i Turistička organizacija Herceg Novi, kao i Hungest Hotel Sun Resort.Podršku festivalu  dale su i ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Koreje.

PODRŠKA OPŠTINE I GRADSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE

GASF I ove godine ima podršku Opštine I gradske Turističke organizacije. Sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo  istakla je da se  Mediteran i gitara se prepliću i čine sklad, pa je  dobar izbor da se Guitar Art Summer festival 13. put dešava u našem gradu.

-Veza grada i festivala uspostavljena je od osnivanja  manifestacije i zato su očekivanja Opštine bila velika, a u prethodnom periodu  bila su opravdana činjenicom da je festival svake godine sve bolji–ističe Pištalo.

U ime Turističke organizacije Herceg Novi, govorila je Natalija Terzić  apostrofirajući da je festival premda  jedan od mlađih u porodici hercegnovskih ljetnih festivala, među onima  koji su od početka  odlično prihvaćeni kod publike.

–  GASF  stekao je povjerenje i podršku grada i gradske Turističke organizacije. Zahvaljujući direktoru, Bošku Radojkoviću uspostavljena je odlična saradnja sa beogradskim Guitar Art festivalom, pa je beogradski festival za koji kažu da je u vrhu evropskih gitarskih festivala, uvijek i lijepa prilika za promociju Herceg Novog – istakla je  Terzić.

 

2 0 komentara

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com