DruštvoIzdvojeno

GRIT IZ BIJELE “ODLAZI” U OKTOBRU ZA ŠPANIJU

Već desetak dana  u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj  su predstavnici francuske kompanije “Valgo”, kojoj je povjeren odvoz  110. 000 tona grita,  a prvi brod sa ovim otpadom trebalo bi da isplovi za Španiju krajem oktobra.

Podsjetićemo  „Valgo“ je jedna od sedam kompanija koja je dostavila ponudu na tender koji je raspisala država u okviru projekta  uklanjanja ekoloških crnih tačaka, za koji je Crna Gora dobila kredit od Svjetske banke u iznosu od 50 miliona eura. Za sanaciju terena i uklanjanje grita u Bijeloj kompanija “Valgo” tražila  je nešto manje od 19 miliona eura, a ugovorom je predviđeno da  posao  završe  za 21 mjesec.

U Brodogradilištu se nalazi 133.114 tona grita. Planirano je da se izveze oko  110. 000 tona. Od toga, 54.478 tona čini opasni, a ostatak je  kontaminirano zemljište koje će, takođe, biti izvezeno. Preostalih 23.558 tona neopasnog grita biće tretirano u Brodogradilištu.

-Sa preko 150 hiljada tona materijala koji će se tretirati  na površini od oko 18 hiljada kvadratnih metara, projekat se oslanja na ekspertizu „Valga“ u vezi sa detaljnom analizom zagađenog tla i tretmanom osjetljivog otpada.

„Valgo“  je  firma specijalizovana za remedijaciju tla i rehabilitaciju zagađenih lokacija, koja od 2014. godine  posluje u Italiji, Francuskoj, Argentini i Brazilu. Do sada je uspješno uradila nekoliko hiljada operacija remidijacije.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com