Društvo

GRANICE BEZBJEDNE I PORED POVEĆANE FREKVENCIJE SAOBRAĆAJA

I pored velikih gužvi i povećane frekvencije saobraćaja na svim graničnim prelazima koje su u zoni odgovornosti Stanice Granične policije Herceg Novi bezbjednost je na zavidnom nivou a čekanja da se pređe državna granica u prosjeku iznose 15 do 20 minuta. Najveće gužve na Graničnom prelazu Debeli brijeg su u jutarnjim i kasnim popodnevnim satima kada nailazi dosta turističkih autobusa sa obje strane graničnog prelaza i tada su čekanja i kolone duže. Debeli brijeg  je lani prešlo 2. 700 000 putnika i to je najfrekventniji prelaz u Herceg Novom ali i u Crnoj Gori.  Ove godine najviše prelazaka je zabilježeno 3. avgusta kada je evidentirano 30.000 putnika. Komandir Stanice granične policije Herceg Novi Dejan Janković podjeća da su u njihovoj zoni odgovornosti  tri kopnena granična prelaza, Debeli brijeg, Kobila i Sitnica kao i  dva pomorska granična prelaza:  u Luci Zelenika  i od nedavno u marini Portonovi.

– Novi Granični prelaz u Portonovom otvoren je 1. avgusta. To je jedan savremeni granični prelaz koji ispunjava sve standarde  EU. Očekujemo da taj prelaz uskoro bude jedan od frekventnih u zoni odgovornosti Granične policije Herceg Novi.

Janković ističe da je državna granica bezbjedna te da pored redovnih  sprovode i aktivnosti nadzora državne granice, posebno u suzbijanju nezakonitih migracija.

– Već duže vrijeme sopstvenim snagama suzbijamo sve pokušaje nezakonizih prelazaka i možemo reći da osim što štitimo granicu CG štitimo i granicu EU. Juče su zatečena tri migranta u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice. Bili su u lošem stanju i prevezeni su u Dom zdravlja gdje im je pružena neophodna medicinska pomoć. Oni su podnijeli zahtjev za međunarodnu zaštitu stranaca i shodno procerdurama sprovedeni su u prihvatilište za strance radi ostvarivanja njihovih daljih prava-kazao Janković.

Naš sagovornik kaže da imaju odličnu saradnju sa kolegama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– Sa kolegama iz Granične policije Republike Hrvatske imamo protokol  shodno sporazumu koji je  već skoro 20 godina na snazi i odnosi se na dio morske granice između dvije zemlje, na dio koji se zove zona. Tri puta mjesečno sprovodimo zajedničke patrole, naizmjenično, jedan mjesec sa našim , drugi sa plovilom kolega iz RH. Sa kolegama iz BiH imamo protokol o zajedničkoj saradnji, imamo zajedničke patrole, sastanke na lokalnom i regionalnom nivou. U sjedištu jedenice Granične policije  Trebinje funkcioniše zajednički Centar gdje svakodnevno  rade  službenik Granične policije CG, zatim službenik GP BiH i GP Srbije. Na taj način  možemo da izvršimo sve provjere i sve razmjene informacija-objašnjava Janković.

I saradnja sa svim službama na lokalnom i državnom nivou je dobra i ona je intezivirana tokom turističke sezone.  Zapaženi su rezultati u suzbijanju  sive ekonomije ali i u spriječavanju nezakonitog ribolova, za šta su službenici Stanice granične policije HN i  pohvaljeni.

Među redovnim aktivnostima je i kontrola kretanja boravka i rada stranaca. U ljetnjoj turističkoj sezoni  akcenat  je na radnoj snazi u turizmu a u sezoni građevinskih radova,  na radnoj snazi koja je angažovana iz drugih država u građevinarstvu.

Janković navodi i da poslednjih nekoliko godina nije bilo  krijumčarenja ljudi i oružja, a sve je manje i krijumčarenja narkotika. Od formiranja regionalnog centra Granične policije Jug, gdje su sve organizacione jedinice na moru ušle u sastav jedne organizacione  jedinice broj evidentiranih slučajeva na GP DB je veoma mali. Ove i prošle godine bila je  po jedna zaplijena narkotika , arazlog za to je, kako je rekao, to što su kolege iz  Ulcinja imale zapažene rezultate na GP Sukobin . Reper su, kaže Janković, kolege iz Hrvatske koje već godinu i po nemaju nijednu zaplijenu narkotika.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com