Kultura

GRADSKOJ BIBLIOTECI ODOBRENA SREDSTVA ZA JOŠ JEDAN PROJEKAT

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović potpisao je danas na Cetinju ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu. Njime je obuhvaćeno 85 projekata za koje je izdvojeno je 1 132 000 eura, među kojima su i dva iz Herceg Novog.

U Ministarstvu kulture potpisani su ugovori o finansiranju 33 projekta za ovu godinu iz reda nacionalnih i opštinskih javnih ustanova, samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine i organa lokalne samouprave, uključujući i projekte Gradskog muzeja „Mirko Komnenović” i Galerije “Josip Bepo Benković“ i Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi.

Gradskoj biblioteci i čitaonici je odobreno 2 500 eura za digitalizaciju legata dr Dušana Petkovića, rekla nam je direktorica Nevenka Mitrović.

– Legat ima 5 500 knjiga  na stranim jezicima. U tom opusu je dosta knjiga iz kategorije starih i rijetkih knjiga, kao i zbirka “Napoleonika”. U legatu gotovo da i nema knjige koja ne pripada kategoriji rijetkih, tako da ćemo napraviti selekciju, shodno iznosu koji smo dobili za digitalizaciju.

Zastupljeni naslovi, godine izdanja kao i činjenica da je riječ o publikacijama uglavnom na španskom, francuskom, italijanskom, ali i njemačkom i engleskom jeziku, pokazuju da je svaka knjiga znalački i brižljivo birana, pri čemu legator očigledno nije žalio ni novca ni truda. 

Već godinama Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi konkuriše za sredstva iz Ministarstva kulture, i dosada je realizovan značajan broj projekata.

– Radili smo razne izložbe, istraživačke projekte, bibliografska isteraživanja za zavičajnu zbirku, nabavku opreme za digitalizaciju i slično, podsjetila je Mitrović, i dodala da će projekat digitalizacije legata dr Dušana Petkovića vjerovatno biti završen do oktobra.

Početkom 1983. godine on se “iz tuđine”, iz Boke od Riaćuela u Argentini, vratio u svoju Boku Кotorsku i podario zavičajnoj riznici  5 500 knjiga na stranim jezicima, kao i  značajan novčani iznos od 5 000 dolara, od kojih je još 1990. godine kupljen prvi računar. Zahvaljujući toj donaciji Gradska bibilioteka i čitaonica Herceg-Novi bila je prva narodna biblioteka u Crnoj Gori koja je uvela automatsku obradu bibliotečkog materijala.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com