Ekonomija

Gradska luka uključena u projekat DevPort

Direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Vladimir Zloković, učestvovao je nedavno u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke na sajmu projekata, odnosno sastanaku o projektnim predlozima relevantnim za privlačenje sredstava iz novih fondova u okviru programa EU.

Na sastanku su prezentovani novi programi koji će biti otvoreni u sklopu Jadransko-jonskog programa 2014-2020 i učesnici su upoznati sa projektnim prijedlozima. Kako je zaključeno, sastanak je bio uspješan i ispunjen je cilj – informisanje i povezivanje svih potencijalnih partnera iz programskog područja, među kojima su i lučke uprave.

Domaćin događaja, Klaster intermodalnog prijevoza nosilac je međunarodnog projekta DevPort u koji je Agencija za gazdovanje gradskom lukom uključena od septembra 2015. godine i jedan je od kandidata za dobijanje sredstava. To je prekogranični projekat revitalizacije starih gradskih luka na Mediteranu koji bi trebalo da se realizuje u naredne dvije godine. Vrijedan je 300 hiljada eura, od čega 85 odsto finansira EU, a 15 odsto lokalna zajednica. Agencija je pozvana i da  da se uključi  u program ADRION – jedan  od četiri programa transnacionalne saradnje koji obuhvata osam država, među kojima je i Crna Gora.  Z aprogram Adrion predviđeno je više od 83,4 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i skoro 16 milijardi evra iz IPA II. Uz nacionalne doprinose ukupna vrednost programa iznosi 118 miliona evra.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com