Kultura

GALERIJA NA ŠPANOLI OBOGAĆENA NOVIM DJELIMA, PROGRAM AKTIVACIJE NASTAVLJAJU DJ-EVI

U okviru programa aktivacije Španjole, koji organizuje hercegnovska NVO „Sinergija“, prije dvije večeri su među zidinama tvrđave otvorene tri izložbe, a večeras (petak, 23. avgust) počinje festival elektronske muzike.

Gostujući umjetnici na ovogodišnjoj „Artist rezidenciji“ su kreativnim radom na tvrđavi dali doprinos ideji da ona postane prostor otvorene galerije. Priređena je retrospektiva radova nastalih u protekle tri godine, a otvorene su i izložbe konceptualnog umjetnika Matveja Krilova i slikarke Tanje Đokić, a predsjednik „Sinergije“ Vuk Čvoro je zadovoljan posjetom i atmosferom na Španjoli.

– U jednom od očišćenih objekata na tvrđavi Španjola otvorili smo izložbu Tanje Đokić, koju čine 23 rada, a Matvej Krilov je u okviru cijele unutrašnjosti prostora izložio neka od svojih djela: skulpture, neke natpise i slogane. Treću, našu izložbu, koja je ustvari kolekcija radova nastalih tokom rada na Španjoli u poslednje tri godine, postavili smo u ulaznom bastionu, a na nekim od objekata smo takođe pokačili platna sa radionica koje smo napravili 2016. godine. Imali smo finu posjećenost i lijepo druženje, a ove izložbe će i narednih par dana krasiti zidine tvrđave, tako da pozivamo ljude da dođu. Prostor je uređen i u boljem je stanju nego kad smo došli, tvrđavu svakodnevno posjećuju turisti i sigurno im je drže kad  vide ovako nešto, nego da je to samo jedan potpuno izolovani prostori, istakao je Čvoro.

Ove godine radionice nisu bile otvorenog tipa, već su pozivali umjetnike, među kojima je, osim Tanje Đokić i Matveja Krilova, i Žarko Glavatović, koji je 2016. godine na Španjoli izradio mozaik, a ove godine pravi skulpturu.

– Tanja Đokić je uradila jednu sliku, a Žarko Glavatović nam ove godine pravi jednu skulpturu, tako da smo zaista zadovoljni tim djelima i njihovim radom. Trebalo je obezbijediti materijal – slikarsko platno,  kamenje i prostor za alat, ali taj njihov kreativni proces tokom rada na tvrđavi je interesantan, zato što je nesvakidašnji. Ljudima koji dolaze je zanimljivo da nas posjete, da popričaju i da vide sam proces kreacije. To je novina koju smo uveli od prošle godine i čemu težimo – da se ustvari sam proces nastajanja djela odvija na tvrđavi, da ona postane dom umjetnosti i kreacije mladih ljudi, poručio je Čvoro.

U završnici programa, večeras i sutra na Španjoli će biti održan festival elektronske muzike, čiji spisak izvođača predvode italijanski DJ i producent Stenny i njegova koleginica iz Španije Alienata.

Prvog dana festivala uz Stennya će nastupiti i Dubok iz Hrvatske, kao i predstavnici lokalne scene 2Beat. Sutra veče će miks pult zauzeti pripadnice ljepšeg pola, pa će, osim hedlajnera Alienate, publiku zabavljati još jedan DJ iz Hrvatske Ivna Ji i Ruskinja Tanja Mos. Muzički programi na Španjoli počinju u 22:00 sata, a za posjetioce koji žele da provedu noć na tvrđavi biće organizovan šatorski kamp.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com