IzdvojenoKultura

GALERIJA JOSIP BEPO BENKOVIĆ: JEDNA IZLOŽBA, DVIJE UMJETNICE: MILENA ŠOTRA I NADA STANIĆ – I POETSKA RIJEČ  KSENIJE MATOVIĆ

U hercegnovskoj galeriji “Josip Bepo Benković” otvorena je izložba slikarke Milene Šotre i vajarke Nade Stanić. Postavku čine 23 slike iz  legata Milene Šotre i 15 skulptura Nade Stanić koje je ustupila njena porodica.

Pred brojnom publikom izložbu je otvorila novinarka i pjesnikinja Ksenija Matović  istakavši da Milena Šotra pripada “ženama od jare, sazdanim  od vatre i vjetra“, ženama  koje „razgorijevaju  svijet“ okrenute spolja koje  „uvijek gladnim prstima, oduzimaju polove, dijele meridijane, množe ekvator. Stvaraju orkanski, baš kao što se i kreću….bez oklijevanja. Nesmirene. Ne poznaju rama“ rekla je Matović uz ocjenu da su Šotrine boje „jarosne, igrajuće,  mora otičuća, a kuće – mrijestilice“.

U upečatljiv, suptilan, očigledno iskreno doživljen poetski zapis Matović je smjestila i utisak o skulpturama Nade Stanić – riječ je o ženama, autorkama, „sazdanim  od vode i zemlje koje teku u meandrima.“ One kao i Nada Stanić „zahvataju široko, okrenute unutra…okatim dlanovima čitaju vremena, rađaju prapočetke , ćutke i tako stvaraju.“

Publiku je pozdravila i vd direktorka hercegnovske gradske galerije Ivana Palikuća, ističući da je ova izložba osim sjećanja na umjetnice koje su živjele u Herceg Novom i lijepa posveta ženama u predvečerje 8. marta.

Uz izložbu,   priređen je  i katalog koji  sadrži i zapise  Zuka Džumhura koji je smatrao da  „Milena Šotra pripada onom srećnom soju umjetnika koji su otvorenih očiju i srca zgledani u svijet oko sebe i žele drugima da skrenu pžnju i zadrže pogled na ljepotama i čarolijama ove naše stare , dobre zemlje“  kao i riječ istoričarke umjetnosti Olge Perović koja  je zapisala da su skulpture Nade Stanić „rađene meko i sentimentalno  -prikaz ljubavi, likovi žena i djece. Ona zadržava čvrstinu u mjeri u kojoj to traži materijal i uspijeva da sačuva jedinstven stilski izraz i kada obrađuje  tvrdi kamen ili gips kao predložak za rad u kamenu ili jedan specifičan laki kamen pješčanik i koji traži izgrađen pristup da bi se u njemu postiglo ono što umjetnik želi“.

Podsjetićemo, Nada Stanić završila je Umjetničku školu u Herceg Novom 1957. godine, u kojoj je jedno vrijeme radila kao nastavnik-asistent. Bila je prva, i dugo vremena jedina, žena vajar Crnoj Gori..

Milena Šotra slikarstvo je učila u Beogradu  kod Bijelića i  Dobrovića, studijski je boravila u Francuskoj,Engleskoj, Sovjetskom savezu, Grčkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Libiji, Švajcarskoj, Kanadi, Austriji, Švedskoj I  Španiji, a Herceg Novi u kome je živjela skoro tri decenije  voljela je kao svoj grad.

Izložba skulptura  Nade Stanić i slika  Milene Šotra u galeriji “ Josip Bepo Benković“  biće otvorena do 20. marta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com