Društvo

FIZIOTERAPEUTI PODSJEĆAJU: ŠKOLSKE TORBE SU TEŠKE, TJELESNO DRŽANJE DJECE SVE LOŠIJE – AKCIJA “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ” JEDNO OD RJEŠENJA

 

Učenici sutra kreću u školu, a kompleti udžbenika i školska oprema, osim za kućni budžet, predstavljaju i veliko opterećenje za kičmu, upozoravaju iz Udruženja fizioterapeuta. Školske torbe često su teške i preko 8 kg, a stručnjaci su izračunali da je dozvoljena težina koju dijete smije da nosi od 5 do 10 % njegove tjelesne težine. Posljedice neadekvatnih školskih torbi i nepravilnog nošenja su loše držanje i deformiteti kičmenog stuba i stopala, sa kojima su se fizioterapeuti često susretali prilikom kampanje „Ispravi se i vježbaj“, koja je prošle godine realizovana u 17 gradova u Crnoj Gori. Predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević ističe da su, zbog  loših rezultata vezanih za tjelesno držanje djece, Ministarstvu prosvjete uputili zaključke, kako bi se to stanje popravilo.

– Vođeni tim podacima samo ove godine u aprilu realizovali projekat u Podgorici, koji će biti nastavljen od oktobra do decembra u pet gradova Crne Gore, uključujući i Herceg Novi. Imajući u vidu rezultate prošlogodišnje kampanje ove godine smo projekat “Ispravi se i vježbaj“ i unaprijedili tako što smo direktno u osnovnim školama obavljali fizioterapeutske preglede i savjetovali roditelje i djecu vezano za probleme sa kičmenim stubom i stopalima, odnosno posturalne defomitete. U O.Š. „Dašo Pavičić“ ćemo taj projekat realizovati od 31. oktobra do 4. novembra za djecu uzrasta od 8 do 11 godina, odnosno za učenike III i V razreda, a biće angažovano 16 fizioterapeuta.

 Glavni „krivac“ za preteške đačke torbe je obiman nastavni plan i program, a najidealnije bi bilo kada bi djeca udžbenike i pribor mogli da drže u školi, poručuje Kovačević.

– Izračunata je neka optimalna odgovarajuća težina školske torbe koju dijete smije da nosi, zbog prevencije nastanka raznih posturalnih defrormiteta, a to je ne više od 10 % od svoje težine. Drugi savjet je da tu školsku torbu dijete ne smije da nosi na jednom, nego na oba ramena, a treći savjet bi bio da ne nose u školu nepotrebnu opremu, odnosno ono što toga dana neće biti korišćeno na časovima. Najidealnijue bi bilo kada bi taj sav školski pribor djeci bio dostupan u školi – da ga tu čuvaju, tako da uopšte ne bi imali obavezu da tako tešku torbu nose od kuće do škole i obratno.

Kovačević je za 7. septembar  najavio konferenciju za novinare u susret Svjetskom danu fizioterapeuta, dan kasnije, koji će ove godine obilježiti izdavanjem prvog časopisa Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.

 

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com