DruštvoKulturaTurizam

FEŠTE SVE DO OKTOBRA

Fešte u 11 mjesnih zajednica, 30 koncerata klape Castel Nuovo, 16 vokalne grupe Lira i sedam  promenadnih nastupa Gradske muzike i mažoretki, dio je programa koje ove godine planiraju u gradskoj Turističkoj organizaciji a u saradnji sa zainteresovanim mjuesnimj zajednicama.

Prvi put fešte se tokom ljeta organizuju duž cijele gradske rivijere  i predstavljaju novinu u kulturno – turističkoj ponudi našeg grada, rekao je Milutin Govedarica, predstavnik Turističke organizacije Herceg Novi zadužen za organizaciju manifestacija, gostujući u jutarnjem programu radio Herceg Novog.

– Fešte su osmišljene kao jednodnevni programi, a cilj je animacija gostiju i prezentacija bokeljskog duha pa će biti organizovane različitim danima u našim mjesnim zajednicama kako bi u svakom djelu opštine obogatili ponudu. Program osmišljavamo u saradnji i uz veliku podršku ljudi u mjesnim zajednicama i svaka fešta je organizovana na poseban način . Tako smo u Đenoviću i Baošićima goste čašćavali sardelama i vinom, u Kamenarima će spremati makarone, a u Igalu je planirano posluženje kanapeima. Nezaobilazno je da sve bude začinjeno mediteranskom muzikom, rekao je Govedarica.

Ideja je da svi učesnici u programima budu sa prostora našeg grada kako bi i gosti i domaći vidjeli rad naših klapa, kulturno umjetničkih društava, plesnih klubova, Hercegnovskog pozorišta i svih onih koji djeluju baš u Herceg Novoom. Svako mjesto će imati po četiri fešte, dok su u nekim mjesnim zajednicama otišli korak dalje i organizovali svakodnevne programe tokom 60 dana.

-Meljinski gušti je naziv dugoročnije manifestacije, koja će tokom jula i avgusta svakog dana gostima ponuditi nešto novo. Biće organizovani sportski programi, turniri u boćanju, briškuli, škola jedrenja, pozorišne predstave. U Mjesnoj zajednici Herceg Novi planiraju izvođenje opere na Belavisti, film o Čarli Čaplinu, prikazivanje filmova, muzičke večeri i programe u kojima će učestvovati mališani iz Novog.

Fešte će se nastaviti  i u septembru, a u oktobru će u Mjesnoj zajednici Kruševice biti održana manifestacija Orjenski đir u saradnji sa Orjen outdoor-om i Niskogorcima.

Uz fešte gosti u Novom mogu da uživaju svakog dana u muzici klape Castel Nuovo. Njihova scena je od Igala do Kamenara, kaže Govedarica:

-Jutro uz klapu Castel Nuovo je program koji smo od juče još proširili i postojećim nastupima dodali nove u Igalu i na Toploj. Ugovorili smo i nastupe sa Ženskom vokalnom grupom Lira koje će nastupati 16 puta ovog ljeta ispod Sat kule. Gradska muzika i mažoretke  nastupiće u promenadnim koncertima od glavnog Trga do parka Boka, a od planiranih sedam koncerata pokušaćemo da tri ili četiri budu na Škveru, što ćemo dodatno dogovarati sa čelnicima Gradske muzike, kaže Govedarica.

Izuzetno dobru saradnju imaju sa JUK Herceg Fest, kaže Govedarica, jer je bitna dobra organizacija da ne bi došlo do preklapanja manifestacija, s obzirom da Herceg Novi već ima brojne festivale. Planiraju da za narednu sezonu datumi fešta budu precizirani već u januaru.

Koncert Lire je večeras na Trgu Nikole Đurkovića u 21 sat, već sutra je Igaljsko ljeto od 20 časova, a potom u subotu gastronomska fešta uz pjesmu i igru u Kamenarima od 20 sati i u nedelju Baošićka turistička fešta u 20 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com