DruštvoTurizam

FEŠTA U KAMENARIMA, U SUBOTU 9. JULA I 5. AVGUSTA

Sezona je u jeku, na rivijeri  je sve više gostiju. I u Kamenarima ljeto protiče u znaku pojačanih gužvi na trajektnim terminalima, palžama ali i u znaku   bolje turističke ponude.  Ove sezone novina je Fešta koju Mjesna zajednica organizuje u subotu, 9. jula. pa onda opet u avgustu.
Pod pokroviteljstvom Turističke organizacije to će biti još jedna promotivno kulturno-zabavna manifestacija   u ambijentalnom zaštićenom mjestu na Rivijeri, priča predsjednik MZ Tomo Katurić.

– Kamenari su nekada bili stjecište kulture, zvali su ga “mali Pariz”. Prije drugog svjetskog rata mjesto je imalo  sedam dućana, četiri pekare, pozorište, Narodnu čitaonicu “dr Simo Milošević”,    od 1900-te  godine i začetke trajektnog saobraćaja, podsjeća Katurić, jedan od onih entuzijasta koji  nastoje da vrate stari sjaj mjestu,  koje je dalo vrsne pomorce, kapetane, vlasnike jedrenjaka, slikare, doktore svjetskog glasa i druge znamenite ličnosti.

-Kamenarima treba vratili  ono što mu po tradiciji pripada.   Pokušaćemo da uradimo što je najbolje za mjesto, kazao je  Katurić i najavio  da će ljeto biti zanimljivo sa puno zabavnih, kulturnih, sportskih sadržaja vrijednih nagrada  i tradicionalnog posluženja. Prva fešta je već  9. jula,  a druga 5. avgusta. Tokom ljeta  planirane su i sportske igre , takmičenje  u plivanju za zlatnikom kao nagradom za pobjednika uz prženu ribu, vino i klapu Stari Kapetan. Za sportske igre i turnir  nije  još utvrđen  datum održavanja. Za prvu feštu ljeta ,u subotu je izvjesno da će proteći u    duhu tradicionalnog gostoprimstva, sa  starim domaćim specijalitetima, mediteranskim melosom.  Služiće pašta šutu a la Maca , točiće vino, nastupiće   Exodusi, grupa Lira . Program počinje u 21 čas  pored škole u centru mjesta.

Tomo Katurić pomorski kapetan, filatelista svjetskog glasa vlasnik 12 svjetskih zlatnih medalja i 13 – te iz Seula, pet  evropskih priznanja,  poslije velikog uspjeha u Njujorku, planira  sljedeću  izložbu  na Tajvanu.  Godišnjica kafane koju je osnovao njegov djed  1906. godine   biće obilježena  uz filatelističku izložbu i izložbu slika akademskih slikara, koji su boravili u Kamenarima.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com