Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

FAKULTET ZA MENADŽMENT HN: U TOKU KURS KINESKOG, U PRIPREMI OBUKA ECDL I KURS ENGLESKOG JEZIKA

Na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom u toku je kurs kineskog jezika, uskoro počinje i obuka rada na računaru po sistemu ECDL, a u pripremi je i kurs engleskog jezika.

Prvi put postoji mogućnost učenja kineskog jezika u našem gradu. Interesovanje polaznika je dobro i prva ocjena je da im je pruženo sasvim novo iskustvo, priča za naš Radio i Portal profesorica engleskog jezika i PR Fakulteta za menadžment doc dr Irena Bilafer.

-Jasna je važnost učenja stranih jezika. Kina je jedno od najbogatijih tržišta i u svijetu kineski nije popularan jer nije jezik nauke, ali je svakako u poslovnom svijetu sve popularniji. Ukazala nam se prilika i iskoristili smo je, a polaznicima pružili novo iskustvo. Kurs je počeo 25. septembra, trenutno interesovanje je solidno i imamo 23 polaznika koji su studenti našeg Fakulteta i zaposleni u Javnoj upravi Opštine Herceg Novi. Predavanja održavaju profesori sa Instituta Konfučije Univerziteta Crne Gore. Prvi ciklus traje čitav zimski semestar, dakle tri mjeseca, potom je, do 6. novembra, moguće prijaviti se za polaganje. Ispiti će biti organizovani na Institutu Konfučije tokom januara. Naredni ciklus će biti organizovan tokom ljetnjeg semestra, objašnjava Bilafer.

Kineski jezik je veoma složen, ima veliki broj karaktera odnosno simbola i teži je za izučavanje. Ipak, doc dr Bilafer objašnjava da sve zavisi od motivisanosti, ali polaznici mogu savladati dosta.

-Razgovarala sam sa njima i kažu da je to zaista jedinstveno iskustvo i nešto što do sada nisu doživjeli.

Ona podsjeća da je Fakultet za menadžment akreditovan 2. oktobra kao Međunarodni centar za obuku i testiranje, ovlašten od European Computer Driving License (ECDL) fondacije i da je u toku priprema za kurs iz IT oblasti.

-Sve ide ka jednom cilju, a to je informatička pismenost studenata i građanstva. Kurs traje 10 radnih dana po tri školska časa, pri čemu su dva časa predviđena za predavanja, dok je treći svakog dana rezervisan za praktične vježbe. Riječ je o četiri modula: Osnove informacionih tehnologija, Osnove korišćenja interneta, Obrada teksta i Tabelarne kalkulacije. Polaganje će biti zakazivano u terminu koji odgovara kandidatima, a dobijeni sertifikat priznaje više od 160 zemalja svijeta.

Doc dr Bilafer najavljuje da je u pripremi i kurs engleskog jezika, a prva predavanja treba očekivati do kraja zimskog semestra.

-Mi svi govorimo engleski jezik jako dobro, do situacije kada taj engleski trebamo da upotrebimo u nekim formalnim prilikama. Počevši od pisanja CV pa idemo okolo i pitamo ko zna da bi pomogao, preko aplikacionog pisma do intervjua za posao. Kurs će biti organizovan sa ciljanom tematikom i bićemo strogo usmjereni ka onome što polaznike jako zanima i pokušati da ih osposobimo da primjene engleski u stvarnim životnim situacijama, na poslu, najavljuje PR Fakulteta za menadžment Irena Bilafer.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com