KulturaUncategorized

ELEKTRO OPEROM OTVOREN PETI OPEROSA MONTENEGRO OPERA FESTIVAL

Jedinstvenim performansom “Elektro opera” sinoć je na tvrđavi Forte mare otvoren peti  “Operosa Montenegro Opera Festival”.

Numere koje su izvedene na novskoj drevnoj tvrđavi, miks elektronske muzike i neke od najlepših arija Bizea, Rosinija i Donizetija, kreirali su DJ Danijel Čehranov, meco sopran Iva Lazović i gudački kvartet “Operosa strings”, u čijem sastavu su  Isidora Dramićanin – violina, Atanasija Stanišić – violina, Katarina Petković – viola i Petar Lazarević – violončelo.

 

Osnivač i umjetnički direktor “Operosa festivala”  Katherine Haataja,  je istakla da je cilj festivala približavanje opere mlađim generacijama, a upravo se izražava kroz ovakav drugačiji performans koji je po prvi put održan u regionu.

-Ove godine počinjemo festival sa nečim stvarno drugačijim. Ideja je bila da stvorimo nešto zaista mladalački i moderno, zato nema tradicionalnog gledališta, ali se isto tako nadamo da će ljudi svih uzrasta uživati u ovom performansu – kazala je Haataja i zahvalila svima koji su podržali festival.

Rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju  Simonida Kordić naglasila je da Opština Herceg Novi nastavlja dugogodišnju saradnju sa “Operosom”.

– Malo je gradova u našem regionu koji se mogu pohvaliti time da su domaćini jednog operskog festivala, i nama, kao predstavnicima Opštine, veoma je bitno i drago da je to baš Herceg Novi. Mi radimo na tome, i vi svi ovde prisutni znate da je Herceg Novom važno da bude prepoznat kao grad kulture, i naročito, iznad svega, kao centar kulture koji se bavi onim njenim dijelom koji se tiče lijepih umjetnosti. Naša saradnja sa „Operosom“ je dio tog mozaika kojim se upotpunjava ta slika Herceg Novog kao grada koji gaji kulturu, i gaji lijepu umjetnost. Mi na nju gledamo kao na zametak jedne buduće, još bolje i još plodonosnije saradnje-poručila je Kordić.

 

Večeras, drugog dana festivala, u Starom gradu na trgu Belavista  predstaviće se crnogorska gitaristkinja Bojana Brajović, violinistkinja Kristina Hadži Dinić i crnogorska diva Marijana Šovran.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com