IzdvojenoKultura

EKOTORART, NOVI FESTIVAL, UREĐUJE RAMBO AMADEUS KAO PREPLITANJE UMJETNOSTI I EKOLOGIJE

EkotorArt novi je festival  planiran od ljeta ove godine u Kotoru, a želja organizatora je da spoje umjetnost sa problemima ekologije, jednom od ključnih  globalnih  tema današnjice. Ovaj segment programa uređivaće Novljanin Antonije Pušić odnosno  Rambo Amadeus.

Iz Kotor arta podsjećaju da svi imamo odgovornost prema prirodi što često zaboravljamo uprkos obavezujućem podatku da smo prva ekološka država na svijetu. Antonije Pušić odnosno Rambo Amadeus  ulazi u tim, kako objašnjavaju jer  godinama  upornim djelovanjem i primjerima pravi razliku. Njegov solarni jedrenjak je privukao veliku pažnju, a problematika  zagađenja Boke bila je  tema njegovog djela “Pasija po Steli” koje je napisao za otvaranje KotorArt Don Brankovih dana muzike 2018. godine. Uz ovo objašnjenje  iz Kotorarta  slijedi i Rambov tekst, kao tumačenje  ideje i potrebe da umjetnost i ekologiju prepletemo stvarajući nove vrijednosti i utičući na svijest pojedinca o personalnoj i kolektivnoj odgovornosti.

O detaljima ovog serijala javnost ćemo upoznati na vrijeme a u nastavku možete pročitati Rambov tekst, kao srž ideje i potrebe da umjetnost i ekologiju prepletemo stvarajući nove vrijednosti, istovremeno utičući na svijest pojedinca o personalnoj i kolektivnoj odgovornosti.

-Industrijska revolucija, prljave tehnologije, jurnjava za profitom, besomučna eksplatacija svih resursa – uništavaju krhki eko sistem planete zemlje.

Prelazak na čiste tehnologije je stidljiv, spor i trom  – vazduh koji guši ljude po gradovima, ostrva plastike po okeanima dave sav živi morski svijet, naftne mrlje, zagadjena voda, otopljeni glečeri i  katastrofalni požari širom svijeta alarmiraju nas da moramo da ubrzamo promjenu naših loših navika, stečenih u najbahatijoj fazi ljudskog razvoja – industrijskoj revoluciji.

Svaki pojedinac treba da se angažuje – ali je prethodno potrebno da promijeni svoj senzibilitet, izađe iz zone komfora prije nego ga nužda na to natjera.

U senzibiliranju pojedinca  najdjelotvornija  je umjetnost, kao jedinstveni akt  homosapiensa – ona  najuspješnije komunicira  sa najvišim, najrafiniranijim sferama naše svijesti budeći u ljudima  plemenitost,  a danas nema plemenitijeg zadatka nego boriti se za to da našim praunucima ostavimo udobno mjesto za život – a ne haos u kome će instikti za golo preživljavanje uvesti ljudsku civilizaciju u doba koje je milionima godina iza nas – doba dinosaurusa – surovih mašina za preživljavanje, koje su imale samo tri misli u glavi: ubij – jedi – razmnožavaj se.

Srećom po nas , ova rogobatna prabića su davno izumrla, ostavljajući nam šansu da izgradimo našu civilizaciju.

EKotorArt je  nužni crossover  umjetnosti i ekologije – umjetničke procedure i alata  stavljenih u službu obavljanja  per exelence zadatka današnjice – spašavanja i obnove eko sistema planete , kolijevke ljudske civilizacije, koja  prijeti da se pretvori u našu grobnicu.

Umjetnost koja nije angažovana u ovom nužnom procesu, u budućnosti, ako je za ljudski rod uopšte bude – rizikuje da bude tretirana u školama kao – “l’art pour l’art”, ili još preciznije – kič.

Zato, živio EKotorArt, izdanak KotorArta – Oca  i  Majke prirode,  piše Toni Pušić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com