DruštvoIzdvojeno

DVA ZNAMENJA KRST I ORDEN SVETOG SAVE HERCEG NOVOM

Svetosavski sabor u Crkvi Svetog Save na Savinskoj Dubravi  godinama na Savindan,  27. januara okuplja Novljane i goste. Od 2013.godine iz riznice Manastira Savina  iznosi  se Krst Svetog Save.

Prema jednom predanju Krst Svetog Save  u  Manastiru Savina se našao u XVII vijeku. Najvjerovatnije je  da se u manastirskoj riznici našao kada su  kaluđeri Manastira Tvrdoš, 1695 godine,  bježeći od Turaka sve dragocijene stvari  donijeli na čuvanje bratstvu Manastira Savina. Manastir Savina je podignut 1030 godine. Prema riječima igumana Manastira Savina jeromonaha Makarija postoji i drugo predanje,  da je  Krst  i ranije došao  u Manastir , posvećen ovom svetitelju i prvom srpskom prosvjetitelju:

-Moguće da je Krst došao  kada je Sveti Sava pohodio i obilazio ove krajeve i boravio u Manastiru, međutim, nema  egzaktnih istorijskih podataka  da je  tako bilo.  Postoji i treća varijanta,  da je iz Manastira Mileševa donijet  do Manastira Tvrdoša,  jer se pod uticajam vojnih dejstava, prenosio i čuvao. U svakom slučaju nakon razaranja Manastira Tvrdoša,  na kraju je Krst završio kod nas  i čuva se u Savinskom manastiru  od kraja XVII vijeka. Nadamo se da će  ostati ovdje  da čuva ovaj kraj,  narod , da se  utvrđujemo u vjeri i da se ugledamo na Svetog Savu, poručio je otac Makarije.

Krst se iznosi samo na Dan Svetog Save , pošto se na brdu iznad manastira,  nalazi  Crkva Sv. Save,  iz 13 vijeka, po arheološkim istraživanjima . Crkva je posvećana  Svetom  Savi srpskom  i Svetom Savi Osvećenom  iz VI vijeka. Upravo te velike relikvije  koje su date na čuvanje Svetom Savi; ikone Bogorodice Trojeručice i Mlekopitatelice,kao  i igumanski štap Svetog Save Osvećenog iz Palestine.  Ostalo je predanje  da će  kaluđer  carskog porijekla , koji će nositi isto ime,  kao što je bio iguman palestinskog manastira Svetog Save Osvećenog,  doći u taj manastir   i tom prilikom  će se pokazati  znamenje i da se njemu daju te tri relikvije, objašnjava iguman Makarije. Ikona Trojeručica se čuva u Hilandaru, ikona Mlekopitatelica se čuva u isposnici Sv. Save u Kareji,  gdje  se neprestao čita psaltir za spas srpskog roda,  a igumanska palica  trenutno se nalazi u maloj keliji “paterici” u Manastiru Hilandaru.

– Sveti Sava Osvećeni  je zavještao da onaj na  kojem se pokažu ta znamenja,  da se njemu  daju ikone i štap.Pokazalo se da će to biti naš Sv. Sava, kada je 600 godina poslije došao u taj manastir. Kada je došao, manastirski štap je pao na poklonjenju , što su i kaluđeri vidjeli taj čudesni događaj i sutradan kada  se poklonio štap je ponovo pao i oni su se sjetili tog drevnog predanja i njemu su tada relikvije predate, koje se  čuvaju kao jedne od najvećih hrišćanskih znamenja  i relikvija.  Prosto da se  kaže da smo narod koji je dobio vjeru na izvoru – u Palestini,  gdje je hrišćanstvo  i započelo, gdje je Isus Hrist rođen, propovijedao , raspet i vaskrsao. Na poklonjenje u Svetu zemlju Sveti Sava   je upravo išao iz Boke. Na zadnjem poklonjenju je i skončao u Bugarskoj , gdje su ostale njegove mošti. Poslije  je kralj Vladislav  prenio mošti Sv Save u Srbiju u manastir Mileševu.  Tamo gdje  sada niče najveći  hram na Balkanu i šire, na mjestu  gdje su spaljene mošti Svetog Save  potvrđuje da vaskrsava.  Ove ili sljedeće godine najavljeno je veliko  osvećenje hrama Svetog Save na Vračaru.

NOVLJANI NA LITIJAMA POKAZALI DA SU DOSTOJNI  ORDENA SV. SAVE  PRVOG STEPENA

To što je Herceg Novi  nosilac Ordena Svetog  Save  prvog stepena  je čast, ali  obaveza da se odgovori na veliki dar dobijen i Novljani su odgovorili na to što pokazuju upravo ovih dana na litijama. Raduju se svim srcem,  tihom radošću nema euforije, tiha radost mir koji se spušta na ovaj grad što osjećaju svi ljudi dobre volje. Prosto taj poklon što su dobili su pokazali svoju vjeru na djelu, a djela vjere su milosrđe , praštanje , ljubav , razumijevanje, obrazložio  je on.

Jeromonah Makarije govori o Putu Sv. Save koji vodi  ka Hristu.

–  To nije simoblika.  Iza Sv.  Save ostala su vidljiva djela, mnogobrojni hramovi, čitava crkva,predanje  crkve.  Ostala su  i pisana djela. I u Manastiru Savina se čuva jedan  prepis nomokanona (pravilo, zbornik) ,  kojeg  je Sv Sava pisao  proti na Prevlaci  u prvoj episkopiji,  koju je osnovao u Zeti.  Iz nomokanonona ovdje napisana iznikli su svi zakoni koji su doneseni, pa i kasnije  Dušanov zakonik. Svi  validni,  pravni akti izvlačeni su prvo iz tog korijena. To je osnova po kojoj i danas živimo.  Mitropolija Crnogorsko primorska je prva  na tim temeljima postavljena  i upravo se  toliko  sad podigla prašina sa ovim Zakonom o vjeroispovijesti,  koji je u suprotnosti  sa temeljima na kojima Crkva postoji i zato tu dolazi do nerazumijevanja. Prosto se mora  ući u duh tog prvog  zakona i donijeti jedan savremeni zakon. Ne možete srušiti nešto i zidati na tim ruševinama  novo. Crkva ima temelj i treba da se uspostavi  dijalog i  sve će biti dobro. Taj put Svetog  Save vodi ka Hristu – Ko ima primjer Sv.Save moći će da prepozna Hrista. Sveti Sava je  Božji čovjek,  kroz njegova djela se projavljuje: milosrđe,  prosvjeta i sve tekovine. I čovjek koji živi tako,  kako  Sv Sava propovijeda,  takav čovjek će prepoznati Hrista.  Zato je Orden Sv Save provog stepena veliki  zalog, poručuje arhimandrit Makarije.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com