Društvo

DUHOVNOM AKADEMIJOM POVODOM USPENJA PRESVETE BOGORODICE ZAVRŠEN 5. TRG OD ĆIRILICE

Tradicionalnom duhovnom akademijom povodom Uspenja Presvete Borodice, krsne slave manastira Savina  koja je ove godine naslovljena „Košare bitka koja traje –Hristu na Dar“ , završen je Trg od ćirilice.

U programu su učestovali poetsko vokalna grupa  „Hristodarje“ iz Vršca, Nađa Brankov,  Anđelija i Jovan Stojanović i hercegnovski crkveni horovi  „Roždestvo“  i „Sveti Sava“. Pukovnik  Ljubinko Đurković ,ispričao je kako je tekla bitke za Košare,  a u ime organizatora SPKD Prosvjeta skup je pozdravila predsjednica Olivera Doklestić.

Pukovnik  Ljubinko Đurković bitku za Košare  uporedio  sa  Kumanovskom , Mojkovačkom, Cerskom i Kolubarskom i  i bitkom za Vučje  na Sutjesci  i dodao da je bio komdant tim herojima:

-Od 9. aprila do 14. juna 1999. godine,  oko 1500 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova , uz podršku albanske artiljerije, NATO  avijacije i instruktora sa zapada napalo je rejon karaule Košare na frontu širene nekoliko kilometara.  Napad je bio silovit, iznenadio je vojsku Jugoslavije i OVK je zauzela karaulu, ali nije uspjela dublje da prođe u Kosovo i Metohiju što je bio glavni cilj napada. Vojska sa brojnim dobrovoljcima se stabilizovala, agresor je uspio da zauzme teritoriju SRJ od svega četiri kilometra u širinu i u dubinu oko 400 do 1000 metara. Na vrhuncu borbi vojska Jugoslavije raspolagala je sa 1200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama sa 500 do 600 hiljada koje su se mijenjale, kazao je pukovnik  Đurković.

Svjedočeći o toj borbi koja je trajala 67 dana, Đurkvić je spomenuo i  imena Sima Popovića iz Plužina, Predraga Leovca iz Pljevalja, Vukomana Tešovića iz Berana.

-Ponosan sam što sam večeras ovdje sa vama i što ste kod ove svetinje i na ovoj manifestaciji  omogućili da  kažem koju riječ o tim herojima i zato vam hvala i u ime onih ranjenih i ime onik 108 njih koji su ostavili svoj život na Košaru i Metohiji. Te borba  na Košaru, u Drenici, u Suvoj rijeci i Drenici  moraju da uđu u udžbenike, u nasledstvo naših mladih da znaju kakva je žrtva bila za slobodu. Narod koji je zaboravio i koji ne pamti svoju istoriju ,, biće prinuđen da je ponovo doživi“, kaže  Žan Pion. Nadam se na toliko bolnih iskustava,ovu nećemo iskušavati- kazao je Đurković.

 Otac Makarije iguman manastira Savina  zahvalio svima koji su pomogli Trg od ćirilice  i pozvao da sve manifestacijom nastave i u avgustu 2019.godine. Akdemiji su prisustvovli konzul republike Srbije u Herceg Novom  Zoran Dojčinović  i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com