Kultura

DUHOVITE REPLIKE I OPUŠTENA ATMOSFERA UZ “BOJE ŠTEKA”

Sinoć je u Dvorni „Park“   hercegnovska publika vidjela predstavu  “Boje šteka” (po tekstu Miroljuba Nedovića i u produkciji Favi teatra) koju je režirao Slavenko Saletović, a u glumačkoj  podjeli su Uroš Jovčić, Đorđe Stojković i Petar Strugar. Strugar  naglašava da se ova  predstava u suštini  ne bavi dnevno političkim temema i politikom uopšte  već je osnovica  realnost:

– Oslonili smo se na realnost koja nas okružuje da bi smo dobili dobru osnovu za dobru komediju. Večerašnje igranje je bilo obeleženo brojnim biserima i lapsusima što je za ovakav vid predstave ustvari podnošljivo, a smejali smo se i mi i publika, u opuštenoj atmosferi uz  brojne duhovite replike,  prvi su utisci Strugara, zadovoljnog  prijemom i aplauzima kojim je ovu priču nagradila novska publika.

Predstava “Boje šteka”  je priča autentičnih likova, komičnih situacija, duhovitog dijaloga. Riječ je o trojici neprilagoženih autsajdera,  u vremenu tranzicije, liberalnog kapitalizma i u sistemu koji ne funkcioniše i u kojem se  zarađuje  jedino u politici i kriminalu.  Beki, Trle i Cvrle kreću  u avanturu i očekuju da dobiju velike pare, mežutim, nevješti, oni dolaze u niz nepredviđenih situacija i događaja. Strugar ističe da u svakom igranju moraju ubaciti malo „ drugačije glume“ da bi sve izgledalo kako treba jer je i scenografija izuzetno  jednostavna:

– To je u suštini jedan štek gdje su oni kao kvazi kriminalci pobjegli da sačuvaju taj paket koji su uzeli. Tada je sasvim u redu da scenografija izgleda jednostavno, a naravno  i nama je  to praktičnije, ističe Strugar.

Nakon gostovanja u Crnoj Gori  predstava “Boje šteka” biće odigrana u Kanadi, najavio je Strugar.

-Bili smo u Nikšiću, Tivtu , Podgorici i Herceg Novom. Turneja u Kanadi počinje 27. novembra, a imaćemo igranja u Torontu i Kičineru i vraćamo se 4. decembra. Mi smo krajem ili sredinom februara  izašli sa ovom predstavom. Ako uzmemo u obzir da je dosta dugo trajala letnja pauza, mi smo je u suštini dosta puta odigrali, rekao je Strugar kojeg ćemo, kako je najavio,  gledati u nastavku popularne serije “Senke na Balkanu”

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com